Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
İki Bölgeli Ara Isıtmalı Termal Güç Sisteminde Yük Frekans Kontrolü için Kesir Hesabına Dayalı Denetleyici Tasarımı
2023
Dergi:  
Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada iki bölgeli ara ısıtmalı termal güç sisteminde yük frekans kontrolü için kesir hesabına dayalı farklı denetleyici tasarımları gerçekleştirilmiştir. İki bölgeli ara ısıtmalı termal güç sistemi için doğrusal model oluşturulmuş, bu model için iki farklı yük değişimi göz önüne alınmış ve dört farklı denetleyicinin performansları gözlemlenmiştir. Çalışmada tasarımı yapılan ve incelenen denetleyiciler, oransal-integral-türev (PID), eğimli-integral-türev (TID), filtreli eğimli-integral-türev (TIDF) ve kesirli filtreli eğimli-integral-türev (TIDFF) denetleyicilerdir. Denge optimizasyon algoritması kullanılarak, hata tabanlı performans metriklerinden biri olan zaman ağırlıklı mutlak hatanın toplam değerini minimum seviyeye çeken denetleyicilerin tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan denetleyicilerin kullanılmasıyla ile elde edilen bağlantı hattı gücü değişim grafikleri ve frekans değişimi grafikleri bulgularda verilmiş ve bu grafikler üstünden elde edilen oturma zamanı, alt aşma ve üst aşma değerleri tablolar ile karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Kesir hesabına dayalı denetleyicilerin (TID, TIDF ve TIDFF), geleneksel PID denetleyicilerden daha verimli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Fractional Calculus Based Controller Design For Load Frequency Control In Two-area Reheat Thermal Power System
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, different controller designs based on fractional calculus are realized for load frequency control in a two-area reheat thermal power system. A linear model for a two-area reheat thermal power system is established, two different load changes are considered for this model and performances of four different types of controllers are observed. The controllers designed and analyzed in this study are proportional-integral-derivative (PID), tilt-integral-derivative (TID), tilt-integral-derivative with filter (TIDF) and tilt-integral-derivative with fractional filter (TIDFF) controllers. By using the Equilibrium Optimization Algorithm, controllers are designed that minimize the total value of the time-weighted absolute error, which is one of the error-based performance metrics. The tie line power deviation figures and frequency change figures obtained by using the designed controllers are given in the findings, and the settling time, undershoot and overshoot values obtained from these figures are compared. The fractional calculus based controllers (TID, TIDF and TIDFF) are found to be more efficient than conventional PID controllers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 495
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.24
Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi