Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Saksı Denemelerinde Farklı Azot Dozlarının Mısır-Yabancı Ot Rekabetine Etkisi
2023
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İki dönemde verilen farklı azot dozlarının (0, 12, 24 ve 48 kg/da) mısır ile darıcan (Echinochloa crus-galli), kanyaş (Sorghum halepense), şeytan elması (Datura stramonium) ve semizotu (Portulaca oleracea) rekabetine etkisinin değerlendirildiği saksı çalışmalarında, aynı zamanda ekilmiş olan bir adet mısır ve bir adet yabancı otun boyları, biyokütleleri ve toplam biyokütleden aldıkları paylar belirlenmiştir. Azot uygulamalarının daha çok mısır, semizotu ve şeytan elması boyuna katkı sağladığı kanyaş ve darıcanın boyunda ve biyokütlesinde farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Semizotu biyokütlesinde değişken sonuçlar elde edilirken, artan azot dozlarının şeytan elmasının biyokütlesini ve toplam biyokütleden aldığı payı arttırdığı görülmüştür. Mısır, şeytan elmasının haricindeki diğer yabancı otlarla rekabetinde, artan azot dozlarından etkilenmemiş ya da yabancı otlardan daha çok fayda sağlamıştır. Şeytan elmasının artan yoğunluklarının azot rekabetinde mısıra üstünlük sağlayacağı bu nedenle mücadelesine önem verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Azotun mobil bir element olmasından dolayı yabancı otlar ile rekabette mısırın avantajlı duruma geçmesi için şerit gübreleme, damla sulama ile gübreleme gibi metotların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Different Nitrogen Doses On Corn-weed Competition In Pot Experiments
2023
Yazar:  
Özet:

The heights, biomass, and shares in total biomass of one corn and one weed planted at the same time were determined in the pot studies which the effects of different nitrogen doses (0, 120, 240 and 480 kg/ha) given in two periods on the competition of corn with barnyard grass (Echinochloa crus-galli), Johnsongrass (Sorghum halepense), jimsonweed (Datura stramonium) or common purslane (Portulaca oleracea) were evaluated. It has been determined that nitrogen applications contributed to the heights of corn, common purslane and jimsonweed and there has been no difference in the length and biomass of Johnsongrass and barnyard grass. While variable results were obtained in biomass of common purslane, it was observed that increasing nitrogen doses increased the biomass of the jimsonweed and its share from the total biomass. Corn benefited more from nitrogen in competition with weeds other than jimsonweed or was not affected by increased nitrogen doses. It has been concluded that increasing densities of jimsonweed will provide superiority to corn in nitrogen competition and therefore, its management should be given importance. Since nitrogen is a mobile element, it is recommended to prefer to methods such as strip fertilization and fertigation in order to make corn advantageous in competition with weeds.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.980
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi