Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Kan Kültürlerinden İzole Edilen Candida Suşlarının Tiplendirilmesi ve Antifungal Duyarlılıklarının Araştırılması
2013
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim was to investigate the species and antifungal susceptibilities of Candida strains isolated from blood cultures of patients. Material and Methods: Species of yeast isolates in 36 different patients’ blood cultures have been identified by using conventional microbiological techniques and commercial kits, antifungal susceptibilities were also determined with a commercial ATB Fungus 3 (bioMerieux, USA) susceptibility test kit. Results: While 19 of 36 isolates (53%) were identified as Candida albicans, the others were identified as 11 (30%) Candida parapsilosis, 2 (% 5.5) Candida glabrata, 2 (% 5.5) Candida tropicalis, 1 (3%) Candida crusei and 1 (3% ) Candida kefyr. All of the isolates (100%) were susceptible to amphotericin B and only one (3%) of 2 C.glabrata isolates was resistantant to flucytosine. While 3 of C.albicans (8%) were resistant to voriconazole, all other species were determined as susceptible to this agent. C.crusei isolates were interpreted as resistant to fluconazole due to intrinsic resistance, regardless of the minimum inhibitory concentration. Six (20%) of C.albicans isolates showed resistance to fluconazole. While resistance to itraconazole was observed among all C.glabrata and C.crusei isolates, one (50%) of 2 C.tropicalis isolates and 11 of C.albicans (58%) was detected as resistant to itraconazole. Conclusion: In conclusion, except for amphotericin B, it is observed that Candida species have different rates of resistantance against all tested antifungals, with the high rate for itraconazole. These results show the importance of species identification and antifungal susceptibility testing for the appropriate management of the treatment of invasive Candida infections

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.070
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi