Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 12
Geçmişten Günümüze Pandemilere Genetik ve Antropogenetik Açıdan Bakış
2020
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Küreselleşen dünyada ticari, ekonomik, endüstriyel, kültürel ve eğitimsel nedenlerle hızlı yer değiştirmenin ve sık seyahatlerin bir sonucu olarak bulaşıcı hastalıklar evrensel bir sorun haline gelmiştir. Geçmişin epidemiyolojik verileri incelendiğinde, yeni hastalıkların ortaya çıkmasının yanında bazı eski hastalıkların da tekrarlayabileceği görülmektedir. Ortaya çıkan bu tablo tüm dünyada sağlık sistemlerinin olası bir pandemi durumunda zamanında yanıt vermesini zorlaştırmaktadır. Çeşitli enfeksiyon ajanları, farklı bulaşma yolları ile salgın hastalıklara yol açabilmektedir. Dünya üzerinde birden fazla ülkeyi etkileyen ve geniş yayılım gösteren pandemi, genetik ve antropogenetik bilimlerinin çalışma alanlarına girmektedir. Antropogenetik açıdan geçmiş dönemlere ait hastalıkların araştırılmasında Antik DNA çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Geçmiş zaman materyallerinden elde edilen viral ve bakteriyel genomlar pandemik hastalıklar hakkında bilgi sağlamaktadır. Viral genomların karşılaştırmalı analizi, evrimsel süreçlere dair geniş ve detaylı bakış açılarına olanak vermektedir. Yeni nesil dizileme ve antik DNA (aDNA) geri kazanımında nükleotid dizilerinin giderek daha eski arkeolojik ve paleontolojik örneklerden titizlik ile çalışılabilmesini mümkün kılmakta, yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Diğer yandan genetik tabanlı elde edilen mitokondrial DNA analizleri, haplogruplar, Y kromozomu çalışmaları ile göç yollarının belirlenmesi, popülâsyonların birbirleri ile etkileşimleri arasında bağlantı kurulabilmektedir. Bu çalışmada, geçmişten günümüze pandemi  olarak tanımlanmış salgın hastalıklar ele alınarak yayılımı etkileyen faktörler, hastalıklar ile genetik yapılar arasındaki ilişkiler ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A genetic and anthropogenetic view of pandemies from the past to the present.
2020
Yazar:  
Özet:

In the globalized world, infectious diseases have become a universal problem as a result of rapid shift and frequent travel for commercial, economic, industrial, cultural and educational reasons. When the epidemic data of the past are studied, it is found that, in addition to the emergence of new diseases, some old diseases may be repeated. This appearance makes it difficult for health systems around the world to respond in time in case of a possible pandemic. Different infectious agents can lead to epidemic diseases through different pathways of infection. The pandemic, which affects more than one country around the world and is widely spread, enters the fields of study of genetic and anthropogenetic sciences. Ancient DNA studies are of great importance in the study of diseases from an antropogenetic point of view. Viral and bacterial genomes obtained from past materials provide information about pandemic diseases. Comparative analysis of viral genomes enables a broad and detailed view of evolutionary processes. The new generation of layout and the recovery of ancient DNA (aDNA) enables the processing of nucleotid series from an increasingly ancient archaeological and paleontological examples, enabling the development of new diagnosis and methods of treatment. On the other hand, genetically-based mitochondrial DNA analyses, haplogrups, Y chromosome studies and the determination of migration routes can be linked between each other and the interactions of populations. This study discussed the relationships between diseases and genetic structures by addressing epidemic diseases defined from the past to the present as pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 368
2023 Impact/Etki : 0.042
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal