Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 16
Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersinde Kullanılan Öğretim Teknikleri Tercihlerinin Ölçeklendirilmesi
2020
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersinde başarıları açısından en yararlı olacağına inandıkları sekiz öğretim tekniğini ölçeklendirmektir. Bu kapsamda uzman görüşlerine göre teknikler belirlenmiştir. Araştırma verisi devlet okullarında öğrenim gören 221 altıncı sınıf öğrencisinden toplanmıştır. Araştırmada sınıflama yargılarına dayalı ardışık aralıklar yöntemiyle ölçekleme yapılmıştır. Öğretim tekniklerinin (uyarıcıların) ölçek değerleri hesaplanarak yorumlanmıştır. Ayrıca, Spearman-rho sıra korelasyon katsayısı kullanılarak erkek ve kızların ölçek değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Öğrenciler fen bilimleri dersinde başarılarına en büyük katkıyı yapan teknik olarak birinci sırada deney tekniğini tercih etmişlerdir. Deney tekniğini sırasıyla soru-cevap, gösteri, eğitsel video, gezi-gözlem ve grup çalışması tekniği takip etmektedir.  Öğrenciler büyük grup tartışması ve eğitsel oyun tekniklerinin ise fen bilimleri başarılarına en küçük katkıyı yaptığını belirtmişlerdir. Korelasyon analizi kız ve erkeklerin farklı tercih sırasına sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlara göre öğrenciler başarıyı çoğunlukla uygulamalı öğretim tekniklerine bağlamaktadır. Öğretim tekniklerinin değeri nasıl uygulandıklarına bağlıdır bu durum genellikle öğretmen ve öğrenciler arasındaki ilişki tarafından belirlenir. Bundan sonraki çalışmalarda öğretmen yeterliliği, öğrenme konusu ve tekniklerin kullanılma sıklığı gibi konuların araştırılmasının öğrencilerin teknik tercihlerine daha açıklayıcı bir değerlendirme getireceği beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Scaling Of Students' Instructional Techniques Preferences Used In Science Lessons
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study was to have secondary school students scale eight instructional techniques that they believe would be the most beneficial in terms of science achievement. Within the scope of this purpose, techniques were determined according to expert opinions. Data was collected from 221 sixth grade students from several public schools. In this research successive intervals scaling method depends on categorical judgments law was carried out. Scale values of instructional tecniques (the stimuli) was calculated and commented. Also, relationship between scale values of males and females determined by using Spearman-rho rank order correlation coefficient. The students preferred the experiment in the first order as the technique that made the biggest contribution to their achievement in the science lessons while large group discussion and educational play made the smallest. The experiment technique was followed by question-answer, demonstration, educational video, trip-observation and group study technique. The correlation analysis indicated that females and males had different rank of preferences.  According to results; students mostly link  success to hands-on instructional tecniques. The value of instructional techniques depends on how they are implemented, which is often determined by the relationship between teacher and learners. It is expected that this research will lead to a more explanatory evaluation of  technique preference of students, particularly given the likely emergence of research on topics like teacher competency, learning topic and the frequence of utilization of the techniques. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.866
Atıf : 20.571
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal