User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 44
 Downloands 13
İnsan Doğası Tartışmasının Modern Felsefedeki İzleri
2020
Journal:  
Posseible Düşünme Dergisi
Author:  
Abstract:

İnsan doğası tartışması “insanın ne olduğu” sorusuysa eğer, bu tartışma kuşkusuz yalnızca modern felsefeye ait değildir. “Ben neyim?” sorusunu sorarak bu tartışmayı, modern felsefe içinde görünür kılan Descartes olmuştur. Kendisini “düşünen bir varlık” olarak kabul eden Descartes, belirli kabulleri kendisinden önceki düşünürlerden miras almış ve kendisinden sonrakilere miras bırakmıştır. Bu inceleme, modern felsefe ve Aydınlanma’nın insan anlayışının bu kabullerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. İnsanı “akıl sahibi bir varlık” olarak gören ve “onun yalnızca aklın sözünü dinlediğinde Tanrı’ya yaklaşabileceğini” öğütleyen bu kabuller, teolojiktir. Hıristiyan teolojisinin genel bir tasarımla insan doğasına ilişkin kabulleri, “akıl ile inanç ayrımı” konusunda modern felsefe ve Aydınlanma’nın kökenini ifade eder. Bu çalışmada, bu teolojik kökenlerin ne olduğu ve modern batı düşüncesinin bu kökeni ne ölçüde aşabildiği incelenmektedir. Bu inceleme, “akıl” ve “inanç” ilişkisinin, aslında “insan doğası” tartışmasının ufkunu belirleyen bir ölçüt olduğu kabulüne dayanmakta ve bu dayanağı tanıtlamaya çalışmaktadır. Bu nedenle akıl ve inanç arasındaki ilişki tartışmasının insan doğası tartışmasına dönüşmesinin izi sürülmektedir. Çalışmada modern batı düşüncesinin simge düşünürleri, yalnızca bu bağlamda incelenmektedir. Kartezyen felsefe, İngiliz deneyciliği, Fransız Aydınlanması ve Alman Aydınlanması başlıklarını içeren tartışma, modern batı düşüncesinin “insan sorununu”, teolojik kökenine bağlı olarak “genel bir tasarım” çerçevesinde, nasıl ele aldığını göstermeyi amaçlamaktadır.

Keywords:

Traces of the Discussions of Human Nature in Modern Philosophy
2020
Author:  
Abstract:

If the debate of human nature is the question of "what man is", this debate does not belong only to modern philosophy. “What am I?” Descartes made this debate evident in modern philosophy by asking the question. Descartes, who considers himself as a "thinking being", has inherited certain acceptance from his previous thinkers and has inherited it to his subsequent. This study aims to reveal these concepts of modern philosophy and human understanding of Enlightenment. These acknowledgements that see man as a "intelligent being" and advise that "he can only approach God when he hears the word of the mind" are theological. The acceptance of Christian theology with a general design of the human nature represents the origin of modern philosophy and Illumination on the "difference between mind and faith". This study explores what these theological origins are and how much modern Western thought can exceed this origin. This study is based on the acceptance that the relationship between "mind" and "credo" is actually a measure that determines the horizon of the discussion of "human nature" and is trying to promote this basis. Therefore, the discourse of the relationship between mind and belief is traced into a discourse of human nature. In the study, the symbolic thinkers of modern Western thought are only studied in this context. The discussion, which includes the titles of Cartezyen philosophy, English experimentalism, French Enlightenment and German Enlightenment, aims to show how modern Western thought deals with the "human problem" in the framework of a "general design" depending on its theological origin.

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Posseible Düşünme Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 129
Cite : 112
Posseible Düşünme Dergisi