Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Ultraviyole-C ve Ultrason Uygulamalarının Domates ve Hıyarda Fide Gelişimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde bitki büyümesini teşvik etmek amacıyla çevre dostu alternatif fiziksel yöntemlere yönelik yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışma, fiziksel yöntemler arasında yer alan ultraviyole-C ve ultrason uygulamalarının dünyada ve ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan yazlık sebze türlerinden domates ve hıyarda fide gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak Falcon ve H-2274 domates çeşitleri ile Prima ve Beith Alpha hıyar çeşitlerinin kullanıldığı çalışmada 1) Kontrol, 2) Ultraviyole-C (UV-C), 3) Ultrason (US) ve 4) UV-C+US uygulamaları ele alınmıştır. Çalışmada fide boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, fide yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve klorofil miktarı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda UV-C, US ve UV-C+US uygulamalarının kontrole göre fide büyüme parametreleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. UV-C+US uygulamasının araştırmada ele alınan 4 çeşitte de fide gelişimi üzerine daha etkili olduğu ve kontrol uygulaması ile karşılaştırıldığında, çeşitlere bağlı olarak fide boyu, fide yaş ağırlığı ve fide kuru ağırlığını sırasıyla %16.99-45.11, %24.82-39.88 ve %37.93-52.63 oranında artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, UV-C ve US uygulamaları ile her ikisinin kombinasyonunun domates ve hıyarda fide gelişimini artırmada alternatif bir uygulama yöntemi olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of the effects of ultraviolet-C and ultrasound applications on tomatoes and fide development
2020
Yazar:  
Özet:

Today, extensive research is carried out on environmentally friendly alternative physical methods to promote plant growth. This study was conducted with the aim of determining the effects of ultraviolet-C and ultrasound applications that include physical methods on the development of tomatoes and grapes from the most cultivated summer vegetables in the world and in our country. The study used the varieties of the Falcon and H-2274 tomatoes as a plant material and the Prima and Beith Alpha varieties in the study addressed 1) control, 2) ultraviolet-C (UV-C), 3) ultrasound (US) and 4) UV-C+US applications. The study determined the fide length, body diameter, root length, fide age and dry weight, the number of leaves and the amount of chlorophyll. The research has found that UV-C, US and UV-C+US applications have a positive impact on the growth parameters according to control. The UV-C+US application was more effective on the development of fide in the four varieties discussed in the study, and compared to the control application, the fide length, the age weight and the dry weight of fide increased by 16.99-45.11, 24.82-39.88 and 37.93-52.63 respectively, depending on the varieties. As a result, it has been found that the combination of UV-C and U.S. applications and both of them can be used as an alternative method of application to enhance the development of tomatoes and fide in peanut butter.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 796
2023 Impact/Etki : 0.13
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi