Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 22
 İndirme 4
Genetic diversity analysis in the Turkish pepper germplasm using iPBS retrotransposonbased markers
2020
Dergi:  
Turkish Journal of Agriculture and Forestry
Yazar:  
Özet:

Capsicum is one of the most important and diverse plant taxa, widely used as a spice and vegetable worldwide, including Turkey. Germplasm characterization is an essential step for crop breeding. In the present study, we characterized the genetic diversity and population structure of a collection of 94 pepper accessions using inter-primer binding site (iPBS) retrotransposon-based markers. A total of 20 iPBS primers were used that generated 172 bands (mean = 8.6 bands/primer), of which ~92% were polymorphic in the entire germplasm collection, whereas 83%, 69%, and 80% of the bands were polymorphic within the C. annuum, C. chinense, and C. frutescens subsets, respectively. All of the taxa analyzed were clearly differentiated by the iPBS markers. The polymorphism information content of the markers ranged between 0.15 and 0.99, with an average of 0.66. Cluster analyses by different methods (UPGMA, STRUCTURE, and principal coordinate analysis) revealed a clear separation of all of the C. annuum accessions from the other pepper species, with a few subclusters observed among the latter, including groups with accessions of both C. frutescens and C. chinense. At the interspecies level, the 3 clustering methods clearly discriminated C. annuum from C. frutescens and C. chinense. No clear association was found between the iPBS-based clustering and geographical origin or fruit characteristics of the accessions. This is the first report characterizing the genetic diversity and population structure in the Turkish pepper germplasm using iPBS markers. It is expected that these data will serve as a foundation for the development of new and improved pepper varieties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Journal of Agriculture and Forestry

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.899
Atıf : 5.345
2023 Impact/Etki : 0.214
Turkish Journal of Agriculture and Forestry