Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 2
Endarterektomisiz LAD-LIMA Uzun Onlay-Yama Anastomozu Yapılan Koroner Baypas Hastalarında Koroner Akım Rezervinin Transtorasik Ekokardiyografi ile Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Endarterektomisiz uzun onlay-yama anastomozu tekniği; yaygın ve ciddi koroner arter lezyonlarında, özellikle sol ön inen arterin (LAD) septal perforator dallarına da kan akımını sağlayan başka bir tekniktir. Bu çalışmada, endarterektomisin uzun segment onlay-yama anastomozu yapılan hastalarda, postoperatif transtorasik ekokardiyografi ile koroner akım rezervi (KAR) ölçümünün etkinliğini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Endarterektomisiz onlay-yama anastomozu tekniği uygulanarak koroner baypas yapılan 56 hasta hem istirahat sırasında hem de dipiridamol ile sağlanan maksimal hiperemi oranlarını temsil eden KAR ölçümü için transtorasik ekokardiyografi ile postoperatif değerlendirildi. Uzun anastomoz hattı boyunca LAD-LIMA orta ve distal akım paternleri incelendi, pik sistolik ve diyastolik akım hızları ve diyastolik hız zaman integrali kaydedildi. Bulgular: Ortalama onlay-yama uzunluğu 2.97±0.72 cm idi. Koroner akım rezervindeki değişikliklerin (normal değerler: CFR>2, n: 49 ve düşük değerler: CFR<2, n: 6) ve diğer ekokardiyografik bulguların korelasyonu değerlendirildiğinde, tüm hastalar için onlay-yama anastomoz uzunluğu ile CFR arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ters korelasyon vardı (sırasıyla 2.97±0.72 cm; 2.35±0.56 m/sn; P değeri: 0.008). CFR<2 olan bir hastaya koroner anjiyografi yapıldı. Anjiyografi anastomoz sonrası segmentte %80 darlık gösterdi. Sonuç: Endarterektomisiz onlay-patch anastomoz tekniğinin güvenilir ve koroner baypas yapılan hastaların postoperatif takiplerinde transtorasik ekokardiyografi ile KAR ölçümünün kullanılabilir olduğu kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Endarterectomy-free LAD-LIMA Long Onlay-Lama Anastomose Maked in Coronary Baypas Patients Coronary Stream Reserve Assessment with Transtorasic Ecocardiography
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Endarterectomy-free long onlay-yama anastomosis technique is another technique that provides blood flow in common and severe coronary arterial lesions, especially to the branches of the front-down artery (LAD) septal perforator. In this study, we studied the effectiveness of the coronary flow reserve (KAR) measurement with postoperative transistoric ecocardiography in patients with long segment onlay-yama anastomosis of endarterectomy. Tools and Methods: With the application of endarterectomy-free onlay-yama anastomosis technique, 56 patients with coronary bacterium were evaluated postoperative with transstoresic ecocardiography for the measurement of CO, representing the maximum hyperemia rates provided both during rest and with dipiridamol. Thro the long anastomosis line, the LAD-LIMA medium and distal flow patterns were studied, the pic sistolic and diastolic flow speeds and the diastolic speed time integrals were recorded. Results: The average onlay-yama length was 2.97±0.72 cm. When the correlation of changes in the coronary flow reserve (normal values: CFR>2, n: 49 and low values: CFR<2, n: 6) and other ecocardiographic findings was assessed, there was a statistically meaningful reverse correlation between the onlay-yama anastomosis length and the CFR for all patients (respectively 2.97±0.72 cm; 2.35±0.56 m/s; P value: 0.008). A patient with CFR<2 was carried out a coronary angiography. Angiography showed anastomosis after segment with 80% depletion. Result: We believe that the endarterectomy-free onlay-patch anastomosis technique is reliable and can be used in postoperative tracking of patients with coronary bacteria with transtoral ecocardiography.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.192
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi