Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 1
TCMB REZERVLERİ, DÖVİZ KURLARI VE CARİ AÇIK ARASINDA İKİLİ GRANGER NEDENSELLİK İLİŞKİLERİ
2020
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Bretton Woods Para Sistemi, 1970’lerde sona ermiş ve uluslararası finans ve ticaret sisteminde bu tarihten itibaren dönüşüm başlamıştır. Bu durum ülkelerin ekonomi yönetimi ve politika yapıcılarının kararlarında; uygulanması gereken döviz kuru sistemleri, döviz kurunun seviyesi, rezervler ve cari açık konularının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Böylece hızla yükselen uluslararası ticari açıklık ve hızla artan uluslararası sermaye akımları ülkeleri birçok temel uluslararası değişkenleri tahmin etme ve politikalarını belirlemeleri konularında daha dikkatli olmaya zorlamıştır. Bu çalışmada dalgalı döviz kuru sistemine geçiş sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın tutmaya başladığı uluslararası rezervler, döviz kurunun seviyesi ve uluslararası ticaretin bir yansıması olan cari açık verileri 2000:08-2019:12 dönemi için aylık frekanslarda incelenmiştir. Çalışmada İkili Granger Nedensellik Analizi kullanılarak değişkenlerin birbiri arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, döviz seviyesindeki değişmelerin rezervlerdeki değişmenin Granger nedeni olduğu, ancak tersinin geçerli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca rezervlerdeki değişim cari açığın Granger nedeni iken tersi geçerli değildir.

Anahtar Kelimeler:

TCMB reserves, turn curls and two-granger causal relationships
2020
Yazar:  
Özet:

The Bretton Woods Monetary System, established after the First World War, ended in the 1970s and began transformation in the international financial and trade system from this date. This has led to the decision-making of the country’s economic governments and policy makers; the exchange rate systems to be implemented, the level of exchange rate, reserves and open currency issues to the forefront. Thus, the rapidly rising international trade transparency and the rapidly growing international capital flows have forced countries to be more cautious in the matters of predicting and determining their policies of many key international variables. After the transition to the wave currency system in this study, the international reserves that the Central Bank of the Republic of Turkey began to keep, the level of the currency rate and a reflection of international trade, the open data were studied in monthly frequencies for the period 2000:08-2019:12 . In the study, the dual Granger Cause Analysis used to explain the relationship between the variables. The study concluded that changes in currency levels were the cause of change in reserves in Granger, but the reverse was not valid. In addition, the change in reserves does not apply the opposite while the Granger cause of the currency gap.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 348
2023 Impact/Etki : 0.085
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences