Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 7
VERİ ZARFLAMA ANALİZİ VE KÜMELEME ANALİZİ KULLANILARAK OECD’YE ÜYE ÜLKELERİN EKONOMİK PERFORMANSLARI, YAŞAM MEMNUNİYETİ VE İNOVASYON DÜZEYLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
2017
Dergi:  
Aydın İktisat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi olan otuz dört adet ülkenin 2013-2015 yılları arasında Veri Zarflama Analizi (VZA) ile ekonomik performans etkinliği ölçülmüştür. OECD ülkeleri idari ve ekonomik sistemleri birbirlerine benzeyen, ekonomik kalkınma ve gelişim odaklı ülkeler olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle VZA için birlikte değerlendirilebilecek uygun karar noktaları olarak görülmektedirler. VZA etkinlik değerlendirmesinde girdiler olarak “Yıllık ortalama çalışma süreleri”, “İşgücü oranı”, “Toplam ithalat” ve “Vergi gelirleri” kullanılırken, “Toplam ihracat” ve “Kişi Başına Düşen  Gayri Safi Yurtiçi Hasıla” çıktı değişkenleri olarak ele alınmıştır. Ülkelerin etkinlik skorlarının, Küresel İnovasyon Endeks (KİE) değerleri ve Yaşam Memnuniyeti Endeks (YME) değerleri ile ilişkisi Spearman Sıra Korelasyon Testi ile incelenmiştir. Test sonuçları ülkelerin ekonomik etkinlik skorları ile inovasyon skorları arasında oldukça kuvvetli bir bağ bulunduğunu göstermektedir. OECD ülkelerinde yaşayan insanların yaşam memnuniyeti ve ülkelerinin ekonomik etkinlik değerleri arasında ise orta kuvvette bir bağ bulunmuştur. OECD ülkelerinin gruplandırması için ekonomik etkinlik skorları, KİE ve YME skorları değerlendirilerek yıllara göre kümeleme yapılmıştır. Kümeleme analizinde birleştirici hiyerarşik küme ile benzeşen kümeler tespit edilmiştir. Türkiye 3 dönemlik kümeleme analizi sonuçlarına göre, Yunanistan ve Meksika ile ikişer defa aynı kümede yer almışken, Şili, Slovakya ve Polonya ile ise bir defa aynı kümede bulunmuştur. Sonuç olarak kümeleme ve etkinlik skorlarının birlikte analizi ile önemli değerlendirmelere ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Aydın İktisat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Aydın İktisat Fakültesi Dergisi