Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
İntravitreal enjeksiyonda müzik müdahalesinin ağrı, anksiyete, vital bulgular ve hasta memnuniyetine etkisi: randomize kontrollü çalışma
2022
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, intravitreal enjeksiyon (IVTE) girişimi yapılacak hastalara iki farklı dönemde (IVTE öncesi ve IVTE sırası) uygulanan müzik müdahalesinin, hastaların anksiyetesi, ağrı algısı, vital bulgular ve hasta memnuniyetine etkisinin incelenmesidir. Yöntemler: Bu randomize kontrollü çalışma iki müdahale (IVTE öncesi (Grup 1) ve IVTE sırası (Grup 2) müzik müdahale grup) ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam üç grup ile yürütüldü (Grup 1 n= 73, Grup 2 n = 74, kontrol grubu n =72). astaların ağrı ve anksiyetesinin değerlendirilmesinde Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ağrı ve GKÖ anksiyete (GKÖ-A) kullanıldı. IVTE prosedüründen memnuniyet ise 5’li likert özellikte olan bir soru ile değerlendirildi. Bulgular: Anksiyete ve ağrı skorları Grup 1 ve 2’de kontrol grubuna göre daha düşüktü (p<0,001). Üç gruptaki hastaların enjeksiyondan hemen ve 15 dakika sonraki GKÖ-ağrı skorları karşılaştırıldığında, bütün gruplarda hastaların ağrı düzeyleri düşüktü. Grup 2’nin iki ölçümü arasında anlamlı fark vardı (pb=0,009). Grup 1 ve 2’deki hastalar kontrol grubuna göre IVTE prosedüründen önemli ölçüde daha yüksek hasta memnuniyetine sahipti (p<0.001). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları IVTE uygulanan hastalarda müzik müdahalesinin, hastaların anksiyete, ağrı algısı ve hasta memnuniyeti üzerine olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, IVTE öncesi ve sırasında hastalara müzik müdahale yapılmasını önermekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of The Music Intervention On Anxiety, Pain, Vital Signs, and Patient Satisfaction In Intravitreal Injection: A Randomized Controlled Study
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to investigate the effects of music intervention applied in two different periods Before intravitreal injection (IVTI) on anxiety, pain perception, vital signs, and satisfaction in patients receiving intravitreal injection.. Methods: This randomized controlled study was conducted with a total of three groups including two music intervention groups (pre-IVTI (group 1) and during IVTI (group 2)) and a control group (Group 1 n= 73, Group 2 n = 74, Control Group n =72). The patients’ pain was evaluated with the Visual Analog Scale (VAS) pain, anxiety with the Visual Analog Scale Anxiety (VAS-A), and satisfaction with the IVTI procedure with a 5-point Likert scale. Results: The anxiety and pain scores were lower in groups 1 and 2 than in the control group (p<0.001). All three groups had low pain levels when their VAS-Pain scores were compared immediately and 15 minutes after IVTI. Group 2 was found to have a significant difference between the two measurements (pb =0.009). Further, Groups 1 and 2 had significantly higher patient satisfaction with the IVTI procedure than the control group (p<0.001). Conclusion: The study results showed that music intervention has positive effects on anxiety, pain perception, and satisfaction in patients receiving IVTI therapy. As a result, we recommend the use of listening to music on patients before and during the IVTI procedure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.036
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi