Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Engelli Sağlık Kuruluna Başvurularda Kas-İskelet Sistemi Engelliliklerinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hastanemiz Engelli Sağlık Kuruluna başvuran, kas-iskelet sistemini etkileyen patolojisi olan ve olmayan erişkin hastaların özelliklerini karşılaştırmak. Kas-iskelet sistemi patolojilerini ve bunların neden olduğu kas-iskelet ve tüm vücut engel oranlarını tespit etmek, ilave olarak eşlik eden diğer sistem tutulumlarını belirlemek. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Engelli Sağlık Kuruluna başvuran 1.703 hastanın verileri retrospektif olarak Ulusal Engelli Veri Sistemi’nden tarandı. Hastaların demografik özellikleri, başvuru nedenleri, bağımlılık düzeyleri, tüm vücut özür oranları değerlendirildi ve kas-iskelet sistemi patolojisi olanlarla olmayanlar karşılaştırıldı. Kas-iskelet sistemini etkileyen patolojisi olan 1.059 hastanın ise ayrıca kas-iskelet sistemi patolojileri, bunların neden olduğu engel oranları, eşlik eden diğer sistem hastalıkları kayıt edildi. Bulgular: Engelli Sağlık Kuruluna başvuran 1.703 hastanın 1.059’unda (%62,18) kas-iskelet sistemini etkileyen en az bir patoloji tespit edildi. Kas-iskelet sistemi patolojisi olanlarda olmayanlara göre yaş ortalaması (62,55±20,22-43,92±16,93 yıl), tüm vücut engel oranı (68,25±26,45- 55,49±25,54) ve tam bağımlı birey oranı (%24,9-12,7) daha yüksek bulundu (p<0,001). Kas-iskelet sistemi patolojisi olanlarda en sık görülen patoloji osteoartrit ve en çok kas-iskelet sistemi engellilik oranına neden olan hastalık serebral palsiydi. Kas-iskelet sistemi patolojisi olanlarda en sık eşlik eden hastalık hipertansiyon idi. Sonuç: Engelli Sağlık Kuruluna başvuran bireylerde en sık görülen patolojilerin başında kas-iskelet sistemi patolojileri gelmektedir. Engellilikte önem arz eden kas-iskelet sistemi patolojilerinin belirlenmesi, alınacak koruyucu önlemler, bu kişilere uygulanacak tedavi ve belirlenecek politikalar açısından fikir verecektir.

Anahtar Kelimeler:

In the Health Council of Disabled People, the assessment of muscle-skeletal disabilities in applications
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Compare the characteristics of adult patients with and non-adult pathologies affecting the musculoskeletal system who apply to the Disabled Health Council of our hospital. To identify the pathologies of the muscle-skeletal system and the muscle-skeletal and entire body barriers they cause, to identify other system attitudes that accompany as an additional. Tools and Methods: From January 2020 to December 2020, the data of 1,703 patients applying to the Disabled Health Board of the University of Giresun Prof. Dr. A. Ilhan Özdemir Education and Research Hospital were scaned retrospectively from the National Disabled Data System. The demographic characteristics of the patients, the causes of application, the levels of addiction, the percentage of total body defects were assessed and compared with those with non-musculoskeletal system pathology. 1.059 patients with pathologies affecting the muscle-skeletal system were also registered with muscle-skeletal system pathologies, the obstacles caused by them, and other system diseases accompanied. Results: At least one pathology affected the musculoskeletal system was detected in 1,059 (62.18%) of 1,703 patients applying to the Disabled Health Council. The average age (62,55±20,22-43,92±16,93 years) was higher compared to those with non-muscle-skeletal system pathology, the total body impedance rate (68,25±26,45-55,49±25,54) and the total dependent individual rate (24,9-12,7) (p<0,001). The most common pathology in those with muscle-skeletal system pathology was osteoartritis and the disease that mostly caused the rate of muscle-skeletal system disability was brain palsy. The most frequently accompanied disease in those with muscle-skeletal system pathology was hypertension. Result: The most common pathologies in individuals who apply to the Disabled Health Council are musculoskeletal system pathologies. Identification of the pathologies of the musculoskeletal system that are important in disability, protective measures to be taken, therapy to be applied to these people and policies to be determined will give them an opinion.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi