Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Broyler Rasyonlarında Prebiyotik ve Organik Asit Kullanımının Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada broyler rasyonlarında prebiyotik, organik asit ve prebiyotik- organik asit kombinasyonu kullanımının performans, karkas ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 160 günlük (Ross PM3) erkek broyler civcivler, 10'ar civciv içeren 4 alt grup; 1 kontrol ve 3 deney grubu olmak üzere 40 hayvandan oluşan 4 ana gruba ayrıldı. Her bir ana grup, kontrol grubu, prebiyotik (100 mg/kg) grubu, organik asit (3,0 g/kg) grubu ve prebiyotik (100 mg/kg)- organik asit (3,0 g /kg) grubu olarak dizayn edildi. Deneme 42 gün sürdü. Deneme süresince grupların canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları haftalık olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın 42. gününde her gruptan rastgele seçilen 8 adet broyler karkas ve kan parametrelerinin belirlenmesinde kullanıldı. Kesilen hayvanların sıcak ve soğuk karkas, karaciğer, kalp, dalak, taşlık- bezli mide ve Bursa fabricius ağırlıkları ile bağırsak uzunlukları belirlenmiştir. Kan serumlarında LDL kolesterol, total kolesterol, glukoz, trigliserit, HDL kolesterol, total protein ve albümin düzeylerinin tayini için kan örnekleri analiz edildi. Çalışma sonunda, deneme gruplarında canlı ağırlıklar ve canlı ağırlık artışları kontrol grubuna göre daha yüksek, yem tüketimi prebiyotik grubunda daha yüksek, fakat yemden yararlanma oranı prebiyotik-organik asit grubunda en düşük olmuştur. Diyet grupları arasında, LDL kolesterol, total kolesterol, trigliserid, total protein, albümin ve HDL kolesterol seviyesinde anlamlı farklar vardı (P<0.05). Kan serum glukoz değerleri kontrol grubu ve deney grubunda benzerdi (P>0.05). Kontrol ve deney grupları arasında karaciğer, kalp, dalak ve Bursa fabricius ağırlık ortalamaları yönünden anlamlı farklar yoktu (P>0.05). Ancak, taşlık ve bezli mide ağırlıkları ve barsak uzunlukları gruplara göre anlamlı olarak farklıydı (P<0.05). Kanatlılarda yem katkı maddesi olarak prebiyotik, organik asit ve prebiyotik-organik asit kombinasyonlarının antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılabilir. Ancak bu alanda daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Effects Of Prebiotic and Organic Acid Use On Performance and Some Blood Parameters In Broiler Rations.
2023
Yazar:  
Özet:

It was aimed to determine the effects of using prebiotic, organic acid and prebiotic-organic acid combination on performance, carcass and some blood parameters in broiler diets in this study. 160 day-old (Ross PM3) male broiler chicks were divided into 4 main groups, consisted of 40 animals with 4 subgroups containig 10 chicks, as 1 control group and 3 experimental groups. Each main group was designed as control group, prebiotic (100 mg/kg) group, organic acid (3,0 g/kg) group and prebiotic (100 mg/kg)- organic acid (3,0 g) /kg) group. The trial lasted 42 days. During the experiment, the live weight, live weight gains, feed consumption and feed conversion ratios of the groups were calculated on a weekly basis. On the 42nd day of the study, 8 broilers from each group were randomly selected and utilized for the determination of carcass and blood parameters. The weights of hot and cold carcasses, liver, heart, spleen, gizzard-covered stomach and Bursa fabricius, and the lengths of intestine of slaughtered animals were determined. Blood samples were analyzed for the determination of LDL cholesterol, total cholesterol, glucose, triglyceride, HDL cholesterol, total protein and albumin levels in blood sera. At the end of the study, the live weights and live weight gains in the experimental groups were higher than those of control group, the feed consumption was higher in the prebiotic group, but feed conversion ratio was the lowest in the prebiotic-organic acid group. Among diet groups, there were significant differences in LDL cholesterol, total cholesterol, triglyceride, total protein, albumin and HDL cholesterol levels (P<0.05). The values of blood sera glucose were similar in the control group and experimental groups (P>0.05). There were no significant differences between the control and experimental groups according to mean weights of liver, heart, spleen and Bursa fabricius (P>0.05). However, the weights of the gizzard and glandular stomachs, and the lengths of the intestines were significantly diferent according to the groups (P<0.05). It can be concluded that prebiotic, organic acid and prebiotic-organic acid combinations could be used as an alternative to antibiotics as feed additives in poultry. However, more detailed studies are needed in this area.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 60
2023 Impact/Etki : 0.018
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi