Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Depo antipsikotik kullanan hastalarda prolaktin düzeyi, cinsel fonksiyon, vücut kitle indeksi ve karaciğer fonksiyon testlerinin karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada uzun etkili antipsikotik ilaç formları (uzun etkili paliperidon palmitat, risperidon depo ve zuklopentiksol depo) kullanan hastalarda cinsel işlev bozuklukları, vücut kitle indeksi, karaciğer fonksiyon testleri ve prolaktin düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya şizofreni tanılı ve uzun etkili antipsikotik tedavisi alan hastalar dahil edildi. Tüm katılımcılara demografik veri formu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CŞDÖ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ) uygulandı. Ardından üre, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri, kolesterol ve prolaktin düzeylerini değerlendirmek için venöz kan örnekleri alındı. Bulgular: Çalışmaya 95 hasta dahil edildi. Dahil edilenlerin 79’u erkek (%83.2) ve 16’sı kadındı (%16.8). Tüm hastaların yaş ortalaması 36.77±10.24 yıl idi. Vücut kitle indeksleri ortalaması ise 27.06±4.95 kg/m2 idi. Gruplar arasında ACYÖ ve CŞDÖ skorları açısından farklılık saptanmadı. Prolaktin değeri paliperidon depo kullanan hastalarda zuklopentiksol depo kullanan hastalardan yüksek olarak hesap edilmiştir. Sonuç: Sonuçlarımıza göre cinsel işlevleri etkileyen prolaktin değerleri, hastalar semptom belirtmese de uzun etkili antipsikotik kullanan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun etkili antipsikotik kullanımının hem prolaktin değerleri hem de diğer laboratuvar parametrelerine olan etkileri konusunda ileri araştırmalar yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Prolactin Level, Sexual Function, Body Mass Index, and Liver Function Tests In Patients Using Depot Antipsychotics
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, it was aimed to compare sexual dysfunctions, body mass index, liver function tests and prolactin levels in patients using long-acting antipsychotic drug forms (depot paliperidone palmitate, risperidone depot and zuclopenthixol depot). Materials and Methods: Patients diagnosed with schizophrenia and receiving long-acting antipsychotic therapy were included in this study. Demographic data form, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Calgary Depression in Schizophrenia Scale (CDSS), and Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX) were administered to all participants. Venous blood samples were obtained from all participants to evaluate urea, creatinine, liver function tests, cholesterol and prolactin levels. Results: 95 patients were included in the study. Of those included, 79 (83.2%) were men and 16 (16.8%) were women. The mean age of all patients was 36.77±10.24 years. The mean body mass index was 27.06±4.95 kg/m2. There was no difference between the groups in terms of ASEX and CDSS scores. The prolactin level was found to be higher in patients using paliperidone depot than in patients using zuclopenthixol depot. Conclusion: According to our results, prolactin values that affect sexual functions should be considered in patients using long-acting antipsychotics, even if the patients do not show any symptoms. Further researches should be conducted on the effects of long-acting antipsychotic use on both prolactin values and other laboratory parameters.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.857
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal