Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Dahiliye yoğun bakım ve palyatif bakım hizmeti almış hastaların yakınlarının yas süreçlerinin karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, hastanemizde faaliyet gösteren palyatif bakım biriminin, hasta yakınlarının yas sürecini nasıl etkilediği ve bu süreçle baş etme yetisine nasıl katkı sağladığı, ayrıca dahiliye yoğun bakım ünitesinde kaybedilen hastaların yakınlarının psikolojik durumlarıyla, palyatif bakım hizmeti almış hasta yakınlarının psikolojik durumları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını ortaya çıkarmak ve palyatif bakım kavramı hakkında farkındalık düzeyini belirlemek ve bu bağlamda ihtiyaç dahilinde gerekli düzenlemelerin yapılması hedeflendi. Hastalar ve yöntemler: Haziran 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım ve Palyatif Dahiliye kliniklerinde yatmakta olup hastasını kaybeden hasta yakınlarından araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 20 hasta yakını çalışmaya dahil edildi. Anketler yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Verilerin toplanmasında araştırmacının oluşturduğu Birey Tanılama Formu, ayrıca İki Boyutlu Yas Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Her iki grubun hasta yakınlarının sosyodemografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Palyatif bakım hizmeti almış hasta yakınlarının depresyon düzeyleri dahiliye yoğun bakım hizmeti almış hasta yakınları ile karşılaştırıldığında daha yüksek idi, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Palyatif bakım hizmeti almış hasta yakınlarının anksiyete düzeyi dahiliye yoğun bakım hizmeti almış hasta yakınlarınınkinden daha yüksek idi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Sonuç: Palyatif bakımda verilen hizmet ile hastaların yaşam kaliteleri yükseltildiği için hasta yakınlarında hastalarının iyileşebileceği umudunun arttığını düşünmekteyiz. Dahiliye yoğun bakıma yatırılan hastaların ölümü yakınları tarafından daha fazla beklendiği için oluşan bu farklılığın hastanın yatırıldığı birimden kaynaklanabileceğini düşündük.

Anahtar Kelimeler:

Internal intensive care and palliative care services of the patient's relatives are compared
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, it was aimed to identify whether there is a meaningful difference between the psychological conditions of the relatives of the patients lost in the hospital and whether there is a meaningful difference between the psychological conditions of the relatives of the patients received palliative care, and to determine the level of awareness of the palliative care concept and to make the necessary arrangements within the need in this context. Patients and methods: Between June 2013 and January 2014 İzmir Reactive Education and Research Hospital Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Inner Interviews were conducted by the face-to-face method. In the collection of data, the individual identification form created by the researcher was also used by the two-dimensional law scale, the Beck Depression scale and the Beck Anxiety scale. Results: There was no statistically meaningful difference between the sociodemographic characteristics of the patient's relatives of both groups (p>0.05). The depression levels of the relatives of patients receiving palliative care were higher compared to the relatives of patients receiving intensive care, but this difference was not statistically meaningful (p>0.05). The level of anxiety of the patient's relatives who received palliative care was higher than the level of anxiety of the patient's relatives who received intensive care, and this difference was statistically significant (p<0.05). The result: with the palliative care service, we believe that the patient’s quality of life is improved and the hopes that the patient’s close proximity can heal increases. We thought that this difference that was created because the death of patients who were placed in intensive care was more expected by their relatives could be caused by the unit where the patient was placed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 338
2023 Impact/Etki : 0.038
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi