Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Geç Dönem Yaprak Gübrelemesinin Buğdayın Besin Elementi İçeriğine ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi
2020
Dergi:  
Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, yaygın tüketilen besinlerin kaynağı olan buğdayın verimini ve beslenme öğelerini geliştirme olanağını araştırmak üzere Burdur ilinde tarla koşullarında yürütülmüştür. Buğdayın tane dolum aşamasının hemen öncesinde yapraktan 1 ve 2 kez, %0.5 ve %1.0 dozlarında üre formunda azot ve %0.1 ve %0.2 dozlarında ZnSO4 formunda çinko çözeltileri dekara 200 lt gelecek şekilde uygulanmıştır. Bitkiler tam olgunluk devresine ulaştıklarında elle hasat edilmiş, verim, 1000 tane ağırlığı ile tanenin besin elementi, glüten, nişasta, protein konsantrasyonları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları çinko ve azotun ayrı ayrı uygulamalarının verimi artırdığı, çinko ve azotun bir arada uygulandığı konularda ise verimin kontrole yakın olduğunu göstermiştir. Azot uygulaması verim üzerinde en etkili uygulama olmuş, azotun %1 dozunun bir ve iki kez uygulamasının verimi %15.5 artırdığı tespit edilmiştir. Uygulamaların tümü 1000 tane ağırlığını kontrole oranla artırmış, kontrolde 40.3 g olan 1000 tane ağırlığı tek başına çinkonun %0.1 dozunun 2 kez uygulanmasıyla 48.8 g ağırlığa ulaşmıştır. Uygulamalar tanenin azot içeriğinde azalmaya neden olmuş, bu durum artan verim nedeniyle besin elementlerinin seyrelmiş olması ile ilişkilendirilmiştir. Tanenin çinko içeriği azot uygulaması ile azalmış ancak çinko ve çinko+azot uygulamasıyla kontrole oranla istatistiki olarak önemli düzeyde (p<0.05) artmıştır. Çinko ve azotun bir arada verilmesi çinko içeriği yönünden en etkili uygulama olmuş, kontrolde 43.3 olarak belirlenen çinko içeriğini çinko+azotun birinci dozunun bir kez uygulanması ile 63.7 mg/kg değerine çıkmıştır. Potasyum, demir, mangan ve bakır içerikleri uygulamalardan istatistiki olarak etkilenmemiştir (p>0.05). Protein ve glüten içeriğinde, azot içeriğinde olduğu gibi uygulamalara bağlı olarak azalma meydana gelmiştir. Nişasta içeriği ise uygulamalara bağlı olarak artış göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effect of late leaf fertilization on the nutrient content of grain and some quality characteristics
2020
Yazar:  
Özet:

This study was conducted in the field conditions in the Burdur province to investigate the productivity of grain, which is the source of commonly consumed foods, and the possibility of improving nutrients. Immediately before the one filling phase of grain, 1 and 2 times from the leaf, 0.5% and 1.0% doses of nitrogen in the form of urine and 0.1% and 0.2% doses of ZnSO4 in the form of zinc solutions were applied up to 200 lt in the future. When the plants reach the full maturity cycle, they are handwinning, productivity, the nutrient elements of the tanin, gluten, nitrogen, protein concentrations are determined with a weight of 1000. The results of the research showed that the different applications of zinc and nitrogen increased the efficiency, while in the topics where zinc and nitrogen were used together, the efficiency was close to control. The use of nitrogen was the most effective application on efficiency, and the use of 1% nitrogen once and twice increased the efficiency by 15.5%. All applications have increased their weight by 1000 by control ratio, with the weight of 40.3 g, 1000 by control, at the weight of 48.8 g with the dose of 0.1 % of chinkon alone 2 times. Applications have caused a decrease in nitrogen content of tanin, which has been associated with the fact that the nutrient elements are dissolved due to increased productivity. The content of zinc in the tan has decreased by the nitrogen application but has increased statistically significantly (p<0.05) by the control ratio by the use of zinc and zinc + nitrogen. The combination of zinc and nitrogen was the most effective application in terms of zinc content, in control 43. The content of zinc identified as 3 has increased to 63.7 mg/kg with the first dose of zinc + nitrogen once applied. Potassium, iron, manganese and copper content have not been statistically affected by applications (p>0.05). Reduction in protein and gluten content has occurred depending on the applications, as in nitrogen content. He has made a rise according to the practices.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 5.684
Atıf : 23.807
2023 Impact/Etki : 0.226
Ziraat Fakültesi Dergisi