Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Servikal uzunluğun postterm gebelikte doğum indüksiyonuna etkisi
2023
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı postterm gebelerde doğum indüksiyonu öncesi ölçülen servikal uzunluğun, doğum zamanına ve travay boyunca indüksiyon için verilen oksitosin dozuna olan etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya postterm 87 gebe dahil edilmiştir. Gebelere oksitosin ile doğum indüksiyonu öncesinde servikal uzunluk ölçümü yapılmıştır. Servikal uzunluğun doğuma kadar geçen süre, toplam oksitosin dozu parametreleri ile ilişkisi incelenmiştir. Konfonder faktörlerin etkisi logistik regression analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Hastaların 65’i (%74.71) normal vajinal yolla, 22’si (%25.29) sezaryen ile doğum yapmıştır. Parite, Bishop skoru, servikal uzunluk ve fetal ağırlık değişkenleri oksitosin dozunu %67 oranında predikte ettiği saptandı (R-square = 0.675). İndüksiyon öncesi ölçülen servikal uzunluğu >32 mm olan hastaların, serviksi 32 mm’den kısa olanlara göre sezaryen olma olasılığı daha yüksek olarak saptandı (OR:3.7). Bu değişkenlerden en büyük etkiyi parite göstermekteydi (β = -.40, p <.001). Sonuç: Servikal uzunluk doğum eylemi indüksiyonu, toplam oksitosin dozu ve doğum süresi için iyi bir ultrasonografik belirleyicidir. Klinik uygulamalarda yaygın kullanılmamasına rağmen zaman geçtikçe indüksiyon başarısı açısından kullanımı yaygınlaşacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Cervical Length On The Induction Of Labor In Postterm Pregnancy
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to investigate the effect of cervical length measured before induction of labor on the duration of labor and oxytocin dose administered for induction during labor in post-term pregnant women. Materials and Methods: Eighty-seven post-term pregnant women were included in this prospective study. Cervical length was measured before the induction of labor with oxytocin. The relationship between cervical length and the time until delivery and total oxytocin dose parameters were examined. The effect of confounder factors was determined by logistic regression analysis. Results: Sixty-five (74.71%) of the patients gave birth by normal vaginal delivery and 22 (25.29%) by cesarean section. It was found that parity, bishop score, cervical length and fetal weight variables predicted oxytocin dose by 67% (R-square = 0.675). Patients with a cervical length of >32mm measured before induction were more likely to have a cesarean section than those with a cervix shorter than 32 mm (OR:3.7). Parity had the greatest effect among these variables (β = -.40, p <.001). Conclusion: Cervical length is a useful marker in predicting the success of labor induction with oxytocin in post-term pregnant women. The total oxytocin dose used in labor induction is related to cervical length.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.857
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal