Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Türk K Kuşağı Ergenlerinde Ergenlik Sorunları ile Bilgisayar (Bilgisayar, İnternet, Oyun) Bağımlılığı Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi: Ordu İl Merkez (Altınordu) Örneği
2023
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Türk K kuşağı ergenlerinde bilgisayar bağımlılığı (bilgisayar, internet, oyun bağımlılığı) ile ergen sorunları arasındaki ilişkiyi korelasyon analizi ile incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma kesitsel bir çalışmadır. Bu araştırma, lise giriş sınavı başarı sıralamasına göre seçilen bir il merkezindeki üç lisede gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veli ve öğrenci izni alınan toplam 665 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplamak için Ergen Bilgisayar (bilgisayar/internet/oyun) Bağımlılığı Ölçeği ve Ergenlik Sorunları Tarama Listesi kullanılmıştır. Çalışmada ergenler için bilgisayar bağımlılığı ölçeğinin alt ölçekleri (bilgisayar, internet, oyun) Set 1 olarak belirlenmiş ve ergenlik sorunları tarama listesi (fiziksel, sosyal, karşı cinsle ilişki ve cinsel bilgiler, psikolojik, gelecek beklentileri) alt ölçekleri Set 2 olarak belirlenmiştir. Bu Set 1 ve Set 2 arasındaki beklenen ilişkiler kanonik ağırlıklar ve yüklemeler ile etkin bir şekilde açıklanmıştır. Bulgular: Çalışmada, 0,688 ile 0,150 arasında değişen üç kanonik değişken çifti vardı. Birinci ve ikinci çiftlerin anlamlı olduğu gözlendi (p<0,001). Ergenlerin Bilgisayar Bağımlılığı Ölçeğinde bilgisayar oyunu bağımlılığı en önemli parametredir (1,064). U1 kanonik değişkeninin yüksek değer elde etmesi için pozitif korelasyon nedeniyle oyun bağımlılığının arttırılması, negatif korelasyon nedeniyle CA’nın küçültülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, oyun bağımlılığı alt ölçeği yüksek olduğunda, bilgisayar ve internet bağımlılığı alt ölçekleri ise düşük olduğunda psikolojik ve sosyal problemler alt ölçeklerinin yüksek değerler alması beklenmektedir. Ergenlik sorunları tarama listesinde psikolojik gelişim sorunları, en önemli parametre (0,702) idi. V1 kanonik değişkeninin değeri, psikolojik gelişim sorunları ve sosyal gelişim sorunları arttıkça artmaktadır. Buna karşılık fiziksel gelişim problemlerindeki artış V1 kanonik değişkeninin değerini düşürmektedir. Sonuç: Mevcut veriler, bilgisayar bağımlılığı ile K kuşağı ergenlerinin ergenlik sorunları arasında pozitif ve orta düzeyde ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Kanonik korelasyon analizi, ergenlik sorunlarının ergenin bilgisayar (bilgisayar/internet/oyun) bağımlılığını açıklamada önemli bir varyansa sahip olduğunu, ergenin bilgisayar bağımlılığının ise ergenlik sorunlarını açıklamada önemli bir varyansa sahip olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Relationship Between Adolescence Problems and Computer (computer, Internet, Game) Addiction With Canonic Correlation Analysis In Turkish Generation K Adolescents: Ordu Province Center (altinordu) Example
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This study was conducted to examine the relationship between computer addiction (computer, internet, game addiction) and adolescent problems in Turkish generation K adolescents with correlation analysis. Material and Methods: This study is a cross-sectional study. This research was carried out in three high schools in the city center of a city selected according to their success ranking in the high school entrance exam. In the study, a total of 665 students who received parental and student permission were included. Adolescents’ Computer (computer/internet/game) Addiction Scale and Adolescence Problems Scanning List were used to gathering data. In the study, subscales of computer addiction scale for adolescence (computer, internet, game) were determined as Set 1, and subscales of adolescence problems scanning list (physical, social, relationship with the opposite sex and sexual information, psychological, future expectations) were determined as Set 2. Expected relationships between these Set 1 and Set 2 explained in an efficient manner by canonical weights and loadings. Results: Three canonical variate pairs were ranging from 0.688 to 0.150. It was observed that the first and the second pairs were significant (p<0.001). In the Adolescents’ Computer Addiction Scale, computer game addiction was the most significant parameter (1.064). In order to obtain high value for U1 canonical variate, while game addiction should be increased because of positively correlated, CA should be shrunk because of negatively correlated. Therefore, when the game addiction subscale is high and the computer and internet addiction subscales are low, it is expected that the psychological and social problems subscales will take high values. In the adolescence problems scanning list, psychological development problems were the most significant parameters (0.702). The value for V1 canonical variate increases with the increase of psychological development problems and social development problems. In contrast, the increase in the physical development problems reduces the value of the V1 canonical variable. Conclusion: Present data revealed that there were positive and moderate correlations between computer addiction and adolescence problems of generation K. Canonical correlation analysis showed that the adolescence problems had a significant variance in explaining the adolescent’s computer (computer/internet/game) addiction, while the adolescent’s computer addiction had significant variance in explaining the adolescence problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 233
Batı Karadeniz Tıp Dergisi