Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
ATP-Bağımlı Potasyum Kanal Açıcısı Pinasidil ve Blokeri Glimeprid’in İskemi ve Reperfüzyon ile Uyarılan Aritmiler Üzerine Akut Etkisi
2023
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Miyokart enfarktüsünün akut döneminde koroner damar tıkanmasına bağlı olarak oluşan miyokardiyal iskemi ve arkasından damarın açılmasıyla oluşan reperfüzyon insanlarda öldürücü aritmilerin oluşmasına ve ani ölümlere yol açmaktadır. Bu nedenle bu aritmilerin azaltılması için farmokolojik ilaç araştırmaları yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu çalışmada pinasidil ve glimepridin akut uygulamasının iskemi ve-reperfüzyon aritmileri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: İki grup oluşturulmuştur; Birinci grupta sol koroner arter 20 dakika süreyle bağlanarak sadece iskemi oluşturulmuş, ikinci grupta damar bağlanarak 6 dakika iskemi ve arkasından tıkanan damar açılarak 15 dakika reperfüzyon yapılmıştır. İlaçlar intravenöz olarak birinci grupta, iskeminin ikinci dakikasında, ikinci grupta, hemen reperfüzyondan sonra uygulanmıştır. İskemi ve reperfüzyon süresince EKG ve kan basıncı kaydedilmiştir. Kayıtlardan aritmilerin tipi, süresi ve yoğunlukları, kalp atım hızı, kan basıncı ve ölüm oranı belirlenmiştir. Bütün veriler tek yönlü ANOVA ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra ilaç grupları kendi kontrol gruplarıyla, ilaç ve kontrol grupları kendi aralarında ikili olarak tek kuyruklu t testi ile karşılaştırılmıştır. Aritmi yoğunlukları ve ölüm oranları Ki kare testi ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: İskemi ve reperfüzyon sırasında intravenöz olarak verildiklerinde, pinasidil hem iskemi, hemde reperfüzyon periyodunda belirgin bir şekilde aritmi skorunu azaltmış, glimeprid ise etkisiz kalmıştır. Sonuç: Bu çalışma pinasidilin miyokart enfarktüsünün akut döneminde oluşan aritmileri azaltmada etkili bir ilaç olabileceğini ortaya koymuştur. Ancak glimepridin miyokart enfarktüsünün akut döneminde antiaritmik ya da proaritmik etkisinin ortaya konması için farklı dozları ile daha fazla çalışma gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Acute Effects Of Atp-sensitive Potassium Channel Opener (pinacidil) and Blocker (glimepride) On The Ischemia or Reperfusion-induced Arrhythmias
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Myocardial ischemia generated by coronary occlusion and myocardial reperfusion by the opening of occluded coronary vessel in the acute stage leads to lethal arrhythmia and sudden death in humans. That is why pharmacological drug research to decrease these arrhythmias have been researched intensively. In this study, the effect of acute administration of pinacidil and glimepride, on ischemia or reperfusion-induced arrhythmia was aimed to be researched. Materials and Methods: Two groups were designed; In the first group, only ischemia was produced by the ligation of the left coronary artery in 20 minutes, and in the second group 6 minutes of ischemia by the ligation of the artery and the subsequent 15 minutes of reperfusion were produced by the opening of the occluded artery. Drugs were administered intravenously at 2 minutes of ischemia in the first group and just following the reperfusion in the second group. The ECG and blood pressure were recorded during ischemia and reperfusion period. The type, duration, incidence of arrhythmia, heart rate, blood pressure, and the death rate from the recording were calculated. All data were first compared by one-way ANOVA. Then, the drug groups with their control, and control and drug groups with each other were compared by a one-tailed t-test. The incidence of arrhythmia and the death rate between groups was compared by the Ki square test. Results: Pinacidil significantly decreased the arrhythmia score both in the ischemia and reperfusion period but glimepiride was not effective when they were given intravenously in the acute stage of ischemia or reperfusion. Conclusion: This study suggests that pinacidil might be a candidate for drugs that can be used to decrease arrhythmia in the acute stage of myocardial infarction but more study is needed to reveal the antiarrhythmic or proarrhythmic effect of glimepride with different doses in the acute stage of myocardial infarction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 336
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi