Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 53
 İndirme 24
Ortaçağ Anadolu Sanatı Araştırmalarında Disiplinlerarası Çalışmalar: Geometrik Örüntünün Gelişen Teknolojilerle Yolculuğu
2019
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ortaçağ Anadolu Sanatı üzerine bugüne kadar yapılan akademik yayınlar ve yürütülen projeler dönemin sanatsal ve mimari üretimine yönelik bütüncül bir yaklaşımı ortaya koyması açısından değerli ve önemlidir. Son yıllarda sanat ve mimarlık tarihi dışında restorasyon, tasarım, bilişim, mimarlık gibi alanlardan gelen araştırmacılar gerek tarihsel, gerek dijital teknolojilere dayalı yöntemlerle konuya ilgi gösterdikçe alanın çalışma evreni genişlemektedir. Ne var ki bu “gelişme” beraberinde kimi sorunları getirmekte veya hali hazırda alanın uzmanlarının gündeminde yer alan meselelere bir kere daha parmak basmaktadır. Ortaçağ Anadolusu’nda sanat ve mimari üzerine yapılan araştırmaların erken örnekleri arasında yer alan monografik yayınlar ile envanter / katalog oluşturmaya yönelik çalışmalar, disiplinlerarası araştırmalar için bir temel oluşturmaktadır. Sanat tarihi ve dilbilim alanında çalışan uzmanların birincil kaynakları değerlendirmeleri, Ortaçağ İslam düşüncesinin Anadolu Türk Sanatı’na etkilerinin sanat tarihçi ve felsefecilerin işbirliği ile irdelenmesi, sanat ve mimarlık tarihçileri, restoratörler ve mimarların restorasyon projelerini hazırlamaları ancak bu erken çalışmaların ortaya koydukları bulguların izinden gitmekle mümkün olmuştur. Teknolojik gelişmelerin hızlanmasıyla birlikte bilgisayar destekli yöntemlerin alanın hizmetine sunulması da sıklıkla görülmeye başlamıştır. Anılan coğrafyaya özgü geometrik örüntülerin tasarlama ve üretim süreçlerinin bilgisayar destekli çözümlemeleri hem sosyal bilimler hem fen bilimleri uzmanlarınca aynı konunun farklı bakış açıları ve metotlarla ele alınmasını sağlamıştır. Bu metinde, on üçüncü yüzyılda, Anadolu’da kadın baniler tarafından veya onlar için yaptırılan din dışı yapıların geometrik örüntülerinin algı, tasarım ve üretim süreçlerini ele alan disiplinlerarası bir çalışmanın sonuçları, bilişim ve mimarlık ara kesitinde bir sanat tarihçi ve mimarın elde ettikleri veriler ışığında yorumlanmaktadır. Çalışma sırasında karşılaşılan belge ve görsel yetersizliği, birincil kaynakların çevirilerinin azlığı ve/veya yokluğu, terminolojide dikkati çeken kavram karmaşası gibi sorunlar gündeme getirilerek, çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Interdisciplinary Studies In Medieval Anatolian Art Research: The Technological Journey Of The Geometric Pattern
2019
Yazar:  
Özet:

Academic publications and projects on Medieval Anatolian Art are invaluable due to their holistic approach to the artistic and architectural production of the era. In recent years researchers from areas such as restoration, design, informatics, architecture expanded the field using both historical and technological methods. This “progress”, however, brings some new problems, if not, emphasizes the issues that are already in the agenda of the experts of the area. The monographic publications and inventory / cataloguing studies in the early literature of Medieval Anatolian Art and Architecture constitute the base for interdisciplinary studies. The evaluation of primary sources; the assessment of the interaction between the Medieval Islamic philosophy and architecture; the restoration projects could only be possible by tracing the findings of early research. Furthermore, upon rapid improvement of information technologies, computational methods have become frequently used in service of the area. This too has enabled the topic to be studied by scholars from various disciplines using many new techniques as well as bringing different angles in the computer-aided analysis of the design and production process of the unique geometric patterns in the aforementioned geography. This paper assesses the results of an interdisciplinary research that encompasses the perception, design and produciton processes of geometric patterns on secular buildings for and of female patrons in thirteenth century Anatolia. The results are interpreted through the data acquired in the process by an art historian and an architect who collaborate at the intersection ofarthitecture and informatics. The focus is to draw attention and to offer solutions o the lack of records, visuals, and primary references, whether original or translated to modern languages as well as the complications with regards to terminology.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 935
Akdeniz Sanat Dergisi