Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 22
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 1
ERGONOMİK MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİNE FARKLI ÇÖZÜM YAKLAŞIMLARI
2021
Dergi:  
Endüstri Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Montaj hattı dengeleme problemlerinde (MHDP) istasyon sayısı, çevrim zamanı gibi ekonomik kısıtların yanında yapılan işlemler nedeniyle oluşabilecek zorlanma riskleri de hesaba katılmalıdır. Çünkü montaj istasyonlarında tekrarlı işler ve bu işler sırasındaki statik gövde duruşları Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıklarının (KİSR) oluşmasına neden olarak çalışanların ve dolayısıyla montaj hatlarının verimliliğini ve etkinliğini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada istasyonun çevrim zamanını ve istasyonların ergonomik risk skorundan pozitif sapmaların toplamını enküçükleyen iki amaçlı bir matematiksel model geliştirilmiştir. Çok amaçlı modelin çözümünde, ağırlıklı toplam, konik skalerleştirme, epsilon kısıt ve melez yöntemleri uygulanmıştır. Bu yöntemler karşılaştırılarak her bir yöntemde elde edilen pareto noktalar incelenmiştir. Geliştirilen modelin gerçek hayat uygulaması bir beyaz eşya fabrikasında gerçekleştirilmiştir. Toplam 32 istasyon, 78 iş elemanından oluşan tek modelli basit montaj hattında REBA (Rapid Entire Body Assessment) analizi yapılarak çalışma duruşlarına ilişkin ergonomik risk skorları belirlenmiştir. Montaj hattından günlük elde edilmek istenen çıktı miktarına göre çevrim süresi 41 saniye olarak belirlenmiştir. Model ve çözüm yöntemleri GAMS (The General Algebraic Modelling System) programında kodlanarak çözdürülmüş ve sonuçlar verilmiştir. Konik Skalerleştirme Yöntemi ergonomik MHDP’ de ilk kez kullanılmış, klasik çözüm yöntemlerinin tarayamadığı çözüm alanlarında farklı pareto çözüm elde edilmiştir. Ergonomik riskler dikkate alınarak elde edilen çözümlerde yüksek riskli istasyon sayısında azalma olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Differential approaches to the ergonomic assembly line balance problem
2021
Yazar:  
Özet:

In the assembly line balance problems (MHDP), the number of stations, the economic limitations, such as the time of circulation, should also take into account the risk of difficulties that may arise due to transactions. Because the repeated work at the assembly stations and the static body positions during these work have a negative impact on the efficiency and effectiveness of the assembly lines of the workers and therefore the disorders of the muscle and skeletal system. In this study, a two-purpose mathematical model has been developed that reflects the time of circulation of the station and the sum of positive deviations from the ergonomic risk score of the stations. In the solution of the multi-purpose model, weight sum, conic scalation, epsilon limitation and melez methods have been applied. Comparing these methods, pareto points obtained in each method have been studied. The real life application of the model developed was carried out in a white item factory. In a single-model simple assembly line consisting of 32 stations, 78 business members, a REBA (Rapid Entire Body Assessment) analysis has determined the ergonomic risk scores for working positions. According to the amount of output required to be obtained daily from the assembly line, the rotation time is determined as 41 seconds. The model and solution methods have been coded in the GAMS (The General Algebraic Modelling System) program and resulted. For the first time in the ergonomic MHDP, different pareto solutions have been obtained in the fields of solutions where the classical solutions methods cannot scan. There has been a reduction in the number of high-risk stations in solutions achieved taking into account ergonomic risks.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Endüstri Mühendisliği

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 413
2023 Impact/Etki : 0.339
Endüstri Mühendisliği