Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Obezitenin KOAH’lı hastalarda dispne, egzersiz kapasitesi, yürüme işi ve iş yükü üzerine etkisi
2017
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve obezite tüm dünyada mortalite ve morbiditeye neden olan önemli birer halk sağlığı sorunudur. KOAH ve obezite birlikteliğinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin edilmektedir. Obezite öncelikle solunum fonksiyonlarını, egzersiz kapasitesini, akciğer gazı değişimini ve solunum kaslarının dayanıklılığını ve gücünü değiştirerek pulmoner sistemi etkiler. Bu çalışmada obez KOAH'lı hastalardaki dispne algısı, egzersiz kapasitesi, yürüme işi ve iş yükü değerlerini pre-obez ve normal kilolu KOAH'lı hastalara göre karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya 218 KOAH'lı hasta dahil edildi. Hastaları vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre normal kilolu (VKİ= 18.5-24.9 kg/m2), pre-obez (VKİ= 25-29.9 kg/m2) ve obez (VKİ= 30-39.9 kg/m2) olmak üzere gruplandırıldı. Bütün hastalara solunum fonksiyon testleri ve arteryel kan gazı analizi yapıldı.Hastaların dispne algısını değerlendirmek için mMRC dispne skalası kullanıldı. Hastaların egzersiz kapasiteleri 6 dakika yürüme testi ile belirlendi. Yürüme işi ve iş yükü, yürüme mesafesine göre hesaplandı. Elde edilen değerler üç grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: KOAH'lı hastaların 72'si normal kilolu, 80'i pre-obez ve 66'sı obezdi. KOAH'lı obez hastaların solunum fonksiyon testlerinde FEV1/FVC oranı ve TLCO değeri anlamlı derecede yüksek, VC değeri ise anlamlı derecede düşük bulundu (p= 0.001, p< 0.001, p= 0.01). Arteryel kan gazı değerlerinden; parsiyel karbondioksit basıncı obez KOAH'lılarda diğer hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p= 0.001). Dispne algılarıve yürüme mesafeleri ise gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiyordu. Yürüme işi ve iş yükü obez KOAH'lı hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti (p< 0.001, p= 0.005). Sonuç: Obezite, KOAH'lı hastaların kan gazında ve solunum fonksiyon testlerinde kısmi değişimlere neden olur. Aynı zamanda yürüme işini ve iş yükünü artırır. Tüm bu değişimlere rağmen dispne algısı ve egzersiz kapasitesi üzerinde olumsuz etkiye sahip değildir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi