User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 5
Obezitenin KOAH’lı hastalarda dispne, egzersiz kapasitesi, yürüme işi ve iş yükü üzerine etkisi
2017
Journal:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Author:  
Abstract:

Giriş: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve obezite tüm dünyada mortalite ve morbiditeye neden olan önemli birer halk sağlığı sorunudur. KOAH ve obezite birlikteliğinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin edilmektedir. Obezite öncelikle solunum fonksiyonlarını, egzersiz kapasitesini, akciğer gazı değişimini ve solunum kaslarının dayanıklılığını ve gücünü değiştirerek pulmoner sistemi etkiler. Bu çalışmada obez KOAH'lı hastalardaki dispne algısı, egzersiz kapasitesi, yürüme işi ve iş yükü değerlerini pre-obez ve normal kilolu KOAH'lı hastalara göre karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya 218 KOAH'lı hasta dahil edildi. Hastaları vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre normal kilolu (VKİ= 18.5-24.9 kg/m2), pre-obez (VKİ= 25-29.9 kg/m2) ve obez (VKİ= 30-39.9 kg/m2) olmak üzere gruplandırıldı. Bütün hastalara solunum fonksiyon testleri ve arteryel kan gazı analizi yapıldı.Hastaların dispne algısını değerlendirmek için mMRC dispne skalası kullanıldı. Hastaların egzersiz kapasiteleri 6 dakika yürüme testi ile belirlendi. Yürüme işi ve iş yükü, yürüme mesafesine göre hesaplandı. Elde edilen değerler üç grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: KOAH'lı hastaların 72'si normal kilolu, 80'i pre-obez ve 66'sı obezdi. KOAH'lı obez hastaların solunum fonksiyon testlerinde FEV1/FVC oranı ve TLCO değeri anlamlı derecede yüksek, VC değeri ise anlamlı derecede düşük bulundu (p= 0.001, p< 0.001, p= 0.01). Arteryel kan gazı değerlerinden; parsiyel karbondioksit basıncı obez KOAH'lılarda diğer hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p= 0.001). Dispne algılarıve yürüme mesafeleri ise gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiyordu. Yürüme işi ve iş yükü obez KOAH'lı hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti (p< 0.001, p= 0.005). Sonuç: Obezite, KOAH'lı hastaların kan gazında ve solunum fonksiyon testlerinde kısmi değişimlere neden olur. Aynı zamanda yürüme işini ve iş yükünü artırır. Tüm bu değişimlere rağmen dispne algısı ve egzersiz kapasitesi üzerinde olumsuz etkiye sahip değildir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 161
Cite : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi