Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Ailesel Akdeniz ateşi hastalarında romatizmal hastalıkların sıklığı
2023
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ailesel Akdeniz ateşine (FMF) neden olan Mediterranean FeVer (MEFV) genindeki mutasyonlar başka spesifik romatizmal hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı pediatrik FMF hastalarında diğer romatizmal hastalıkların sıklığını belirlemek, eşlik eden romatizmal hastalığı olan ve olmayanlar arasında klinik ve genetik farklılık olup olmadığını değerlendirmek ve verileri önceki çalışmalarla karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çocuk romatoloji bölümünde takip edilen FMF hastalarının dosyaları retrospektif olarak incelendi. Dosyalardan demografik veriler, MEFV mutasyonları, tedavi, hastalık şiddet skorları ve eşlik eden romatizmal hastalıkları kaydedildi. Bulgular: 303 FMF hastası (154 kadın/149 erkek) vardı. Ortalama tanı yaşı 7,04±3,9 idi. Ortalama hastalık süresi 5,33±3,13 yıldı. Kohortta 41 FMF hastasına (%13,5) başka bir romatizma hastalığı teşhisi kondu. 22 juvenil idiyopatik artrit (%53,6), yedi vaskülit (%17), altı periyodik ateş aftöz stomatit ve adenit sendromu (%14,6), üç Behçet hastalığı (%7,3), iki akut romatizmal ateş (%4,8) ve bir sistemik lupus eritematozus (%2,4) olgusu vardı. Bu 41 FMF hastasının 32'sinde (%78) M694V mutasyonu vardı (11’i homozigot, 21’i heterozigot). Hastalık şiddet skorları Pras ve ISSF skorları romatizmal hastalığı olan FMF hastalarında daha yüksekti (sırasıyla p=0.002 ve p<0.001). Sonuç: FMF hastalarında diğer romatolojik hastalıklar da değerlendirilmelidir. Eşlik eden diğer romatizmal hastalıklarda ise M694V mutasyonu ve hastalık şiddet skorları önemli faktörlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Frequency Of Rheumatic Diseases In Patients With Familial Mediterranean Fever
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Mutations in the Mediterranean FeVer (MEFV) gene, which causes familial Mediterranean fever (FMF), may also cause the emergence of other specific rheumatic diseases. This study aims to determine the frequency of other rheumatologic diseases in paediatric FMF patients, evaluate whether there are clinical and genetic differences between those with and without concomitant rheumatologic diseases, and compare the data with previous studies. Materials and methods: The files of FMF patients who were followed up at the paediatric rheumatology department were reviewed retrospectively. Demographic data, MEFV mutations, treatment, disease severity scores, and concomitant rheumatic diseases were recorded from the files. Results: There were 303 FMF patients (154 female/149 male). The mean age at diagnosis was 7.04±3.9 years. The mean disease duration was 5.33±3.13 years. In the cohort, 41 FMF patients (13.5%) were diagnosed with another rheumatic disease. There were 22 cases of juvenile idiopathic arthritis (53.6%), seven cases of vasculitis (17%), six cases of periodic fever aphthous stomatitis and adenitis syndrome (14.6%), three cases of Behçet’s disease (7.3%), two cases of acute rheumatic fever (4.8%), and one case of systemic lupus erythematosus (2.4%). Thirty-two of these of these 41 FMF patients (78%) had the M694V mutation (homozygous in 11, heterozygous in 21). Disease activity scores Pras and ISSF scores were higher in FMF patients with rheumatic diseases (p=0.002 and p<0.001, respectively). Conclusion: Other rheumatologic diseases should be evaluated in FMF patients. Regarding other accompanying rheumatic diseases, the M694V mutation and disease severity scores are notable factors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.250
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi