Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 22
Osmanlı Sarayında Aşure Yapımı ve Dağıtımı (XVIII.-XIX. Yüzyıllar)
2019
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

 10 Muharrem “Aşure Günü”nde en az on çeşit malzemeden oluşan aşurenin pişirilerek eşe-dosta, fakirlere dağıtılması Nuh peygamberin sünneti olarak kabul edilmiş ve bu sebeple de Aşure Günü tarih boyunca, kutsal bir gün olarak çeşitli şekillerde kutlanmıştır. Osmanlılarda bu günde aşure yapılıp dağıtılması gerek halk arasında gerekse saray ve devlet ricali arasında da görülmekte ve buna özen gösterildiği anlaşılmaktadır. Aşure Günü kutlamaları, saraydan başlamak üzere halk tabakası­na kadar uzanan Osmanlı sosyal hayatını canlandıran; birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını kuvvetlendiren bir gelenek olarak varlığını sürdürmüştür. Bu konudaki çalışmalarda XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Osmanlı sarayında aşure yapımı ve dağıtımı üzerinde durulmadığı görülmektedir. Bu nedenle bu makalenin konusu XVIII. yüzyıl ve XIX. yüzyılın ilk yarısı arasında 10 Muharrem Aşure Günü’nde Osmanlı sarayında aşure yapımı ve dağıtımı ile ilgili uygulamaları içermektedir. Makale­deki bulguların Türk kültür tarihine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak Osmanlı arşivlerinde XVIII. yüzyıl ve daha sonraki dönemlere ait bazı kayıtları teşrifat, cîb-i hümâyûn (ceyb-i hümâyûn) ve harc-ı hassa defterleri gibi belgelerden takip etmek mümkündür. Bunlar incelendiğinde sarayda yapılacak aşure için gerekli malzemeler, aşure yapımında ve dağıtımında kullanılan malze­meler, aşure dağıtılan kişiler ve bunları dağıtanlar, aşure pişirildiğinde yapılan ihsanlar, aşure geti­renlere verilen bahşişler ve giydirilen kürkler gibi ayrıntıları görmek mümkündür. Arşiv belgelerinin bize verdiği bu bilgiler, aynı zamanda saray görevlilerini ve bunların üç ayda bir aldıkları maaşlar ile özel günlerde aldıkları bahşişleri göstermeleri bakımından da önemlidir. Bu çalışmada kullanılan belgeler, XVIII. yüzyıl ve XIX. yüzyılın başlarını muhtevi olup, Osmanlı’nın son dönemlerinde aşure gününün dinî hayatındaki rolüne ilişkin anlatılara mutfak kültürü ve sosyal dayanışma bağlamında katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Osmanlı Sarayında Aşure Yapımı ve Dağıtımı (XVIII.-XIX. Yüzyıllar)
2019
Yazar:  
Özet:

10 In the Muharrem "Ashur Day" the dispersion of the food of at least ten kinds of ingredients, cooked by the spouse-friend, to the poor, was considered the Sunnah of the Prophet Noah, and therefore the Day of Ashur was celebrated throughout the history, in various ways, as a holy day. It is clear that in the Ottoman days, it is made and distributed between the people and the palace and the state ricali, and it is clear that it is cared for. The celebrations of Ashure Day have continued to exist as a tradition that revived the Ottoman social life, which extends from the palace to the people’s layer, and strengthens the feelings of unity, solidarity and solidarity. In the 18th edition of this study. and XIX. In the centuries, it is not seen that the Ottoman Palace has been focused on the creation and distribution of cottage. That is why this article is the subject of XVIII. the 19th and 19th centuries. From the first half of the century to the 10th Muharrem Ashure Day in the Ottoman Palace includes the practices related to the construction and distribution of shells. The findings in the article are intended to contribute to the history of Turkish culture. In the 18th edition of the Ottoman archives. It is possible to follow some of the records of the centuries and subsequent periods, such as the cîb-i hümâyûn (ceyb-i hümâyûn) and the harc-i hassa books. When they are studied, it is possible to see the necessary materials for the pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral pastoral This information provided by the archive documents is also important for the palace officials and for them to show their wages and gifts they receive on special days every three months. The documents used in this study, XVIII. the 19th and 19th centuries. The beginning of the century is magnificent and contributes to the stories about the role of the day in the religious life in the latter periods of the Ottoman in the context of the cuisine culture and social solidarity.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 946
2023 Impact/Etki : 0.144
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi