Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Hatay baklagil ekim alanlarında rhizobial potansiyellerin belirlenmesi
2019
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Toprak verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin korunması, tarımsal uygulamalarda kimyasal madde ve mineral gübre kullanımının azaltılması ile mümkün olabilmektedir. Tarımsal alanların sahip olduğu doğal ve ekolojik potansiyellerinden biri olan, toprak mikrobiyal aktiviteleri, doğru şekilde kullanıldığında, mineral gübre ve kimyasal madde kullanımı önemli oranlarda azalır. Bu araştırma, Hatay baklagil ekim alanlarında, rhizobial potansiyelleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler ve Bulgular: Serinyol, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Altınözü, Amik Ovası, Samandağ, Anayazı, Karaali bölgelerinde geniş bir sörvey çalışması yapılarak, bakla, bezelye, yerfıstığı, barbunya, fasulye ve nohut bitkilerinde nodülasyon durumları incelenmiştir. Bitki örneklemeleri, araştırma bölgelerindeki bitkilerin çiçeklenme dönemlerine göre, her bitki için farklı tarihlerde yapılmıştır. Bitki kök örneklemeleri ile birlikte kök bölgesi toprak örneklemeleri de yapılmıştır. Nodülasyon parametrelerinden, nodül sayısı, nodül ağırlığı ve etkili nodül ağırlığı değerleri belirlenmiştir. Kök bölgesi topraklarında, mikrobiyal aktiviteleri belirlemek amacıyla, CO2 üretimi (g CO2-C gkt-1 24sa-1), dehidrogenaz enzim aktivitesi (DHA g TPF gkt-1) analiz edilmiştir. Bununla beraber toprakların pH (1:5 sulandırma) ve EC (S cm-1) değerleri de tespit edilmiştir. Genel Yorum: Araştırma sonuçlarına göre, sıfır hariç, en düşük ve en yüksek nodül sayısı değerleri (adet/bitki), 5 ile 596 olarak bulunmuştur. Tüm örneklere göre ortalama nodül sayısı değeri, 83 olarak belirlenmiştir. En düşük nodülasyon sonuçları, yerfıstığı bitkisinde ve Reyhanlı tarım alanlarında belirlenirken, en yüksek değerler ise, Amik Ovası tarım alanlarında, bakla bitkisinde belirlenmiştir. Reyhanlı, yerfıstığı tarım alanlarında, nodül bulunmamıştır. Genel ortalama sonuçlarına göre en düşük ve en yüksek CO2 değerleri sırasıyla 57 (Kumlu-bezelye) ve 328 (Serinyol-bakla) g CO2-C gkt-1 24sa-1 olarak bulunurken, DHA değerleri ise 4.633 (Kumlu-bezelye) ve 27.368 (Serinyol-bezelye) g TPF gkt-1 olarak belirlenmiştir. pH değerleri, 8.16 (Amik Ovası-bakla)-8.67 (Kırıkhan-bezelye), EC değerleri ise 200 (Serinyol-bakla) - 538 (Amik Ovası-bakla) S cm-1 değerleri arasında değişimler göstermiştir. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Araştırma sonuçlarına göre, yüksek nodül sayısı tespiti yapılan bazı baklagil ekim alanlarında kullanılan azotlu gübrelerin azaltılmasının ve düşük nodül sayısı değerlerine ulaşılan baklagil ekim alanlarında ise rhizobial aşılama yapılmasının ekolojik ve ekonomik kazançlar sağlayacağı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of rhizobial potential in the October areas
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: Maintenance of land efficiency and sustainability can be achieved by reducing the use of chemicals and mineral fertilizers in agricultural applications. One of the natural and ecological potential that agricultural areas have, soil microbial activities, when properly used, the use of mineral fertilizers and chemicals is significantly reduced. This research was done in the Hatay baklagil area in October, with the aim of determining rhizobial potential. Methods and findings: Serinyol, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Altınözü, Amik Ovası, Samandağ, Anayazı, Karaali areas with a broad survey study, the nodulation conditions in bakla, beetle, landfruit, barbunya, beans and nohut plants have been studied. Plant samples were made at different dates for each plant, according to the flowering periods of plants in the research areas. With plant root samplings, root area soil samplings were also made. From the nodulation parameters, the number of nodules, the weight of the nodules and the effective nodule weight values are determined. In the root area soil, for the purpose of determining microbial activity, CO2 production (g CO2-C gkt-1 24sa-1), dehydrogenase enzyme activity (DHA g TPF gkt-1) was analyzed. However, the soil pH (1:5 irrigation) and EC (S cm-1) values have also been identified. According to the results of the study, the lowest and highest number of nodes, except for zero, were found between 5 and 596. According to all examples, the average number of nodes is determined to be 83. The lowest nodulation results are determined in the plant and in the Reyhanlı agricultural areas, while the highest values are determined in the Amik Ovası agricultural areas, in the bakla plant. In the landscapes there was no node. The lowest and highest CO2 values according to the overall average results are 57 (Cumble-Bezelye) and 328 (Serinyol-Bezelye) respectively g CO2-C gkt-1 24sa-1, while the DHA values are 4.633 (Cumble-Bezelye) and 27.368 (Serinyol-Bezelye) g TPF gkt-1 respectively. The pH values have varied between 8.16 (Amic-Bacla)-8.67 (Crush-Bacla) and EC values between 200 (Serinyol-Bacla) - 538 (Amic-Bacla) S cm-1 values. The importance and effect of the study: According to the research results, the reduction of nitrogen fertilizers used in some high-node crop areas and low-node crop areas that have reached low-node values, the rhizobial vaccination will provide ecological and economic benefits.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.950
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi