Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 9
Akaryakıt İstasyonuna Ait Klasik Fine Kinney Risk Analizinin Bulanık Fine Kinney Yöntemi Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akaryakıt istasyonları nace kodundan bakıldığı zaman çok tehlikeli işyeri kategorisinde yer almaktadır. Bu işyerlerinde aynı zamanda çok sayıda çalışan sirkülasyonu bulunmaktadır. İş güvenliği ve sağlığı eğitimleri her zaman aksatılmadan yapılsalar dahi risk değerlendirmesi ile tehlikelere kaynakta müdahale etmek en iyi korunma yöntemi olarak görülmektedir. İlgili yönetmelik ve yasalarla akaryakıt istasyonlarındaki tehlikelere dair tedbirler alınması hedeflense de, yeterli gelmemektedir. Ve akaryakıt istasyonları insan sağlığı ve çevre güvenliği için ciddi riskler içermektedir. Buralarda iş güvenliği uzmanlarına, işyeri hekimlerine ve işverenlere sürecin kontrol ve takibini sağlamak açısından çok görev düşmektedir. Bu nedenle sektörde yapılan her bir risk değerlendirmesi çok önemlidir. Akaryakıt istasyonlarındaki riskleri insan kaynaklı veya doğal afet kaynaklı olarak ayırabiliriz. Bu çalışma sektöre bir bakış yapıldıktan sonra literatür taraması ile devam etmektedir. Literatür taraması sonucu sektöre özgü başlıca tehlikeler belirlenmiştir. Daha sonra bu sektörden seçilen ve alanında uzman olan kişilerle görüşme sağlanarak; belirlenen tehlikelerin üzerinde değerlendirme yapılmıştır. Zoom görüşmesi şeklinde yapılan bu görüşmeler sonucunda son liste belirlenmiş ve bu tehlikelerin olasılık, frekans ve şiddet değerlerinin tespiti sağlanarak Fine-Kinney metodu ve Bulanık Fine- Kinney metodu ile iki ayrı risk skoru hesaplanmıştır. Bu skorların karşılaştırılması yapılarak önem derecelerine dair bir tablo hazırlanmıştır. Yapılan hesaplamalar ve karşılaştırmalar ile elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde bulanık mantıkla hazırlanan Fine-Kinney risk değerlendirmesinin metodunda skalalarının daha geniş çerçevede yer almasından dolayı sonuçların daha net ve belirlenen tehlikeye özgü olduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bulanık mantıkla yapılan Fine-Kinney risk değerlendirmesi metodu önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Comparison Between Classical Fine Kinney Analysis and Fuzzy Fine Kinney Method Used In Gas Stations
2022
Yazar:  
Özet:

Gas stations are categorized as very hazardous workplaces when evaluated in terms of NACE codes. Meanwhile, there is a considerable number of rotations of employers in these workplaces. Even if occupational safety and health training are conducted regularly, risk evaluation and acting against the hazards at the source are considered the best protection method. Although the primary purpose is to take measurements against the hazards in gas stations in the legal framework, it may not be sufficient. Moreover, gas stations have severe risks to human health and environmental safety. Therefore, a great responsibility is on the shoulders of occupational safety experts, workplace doctors and employees. That is why each risk evaluation conducted in this sector is vital. The risks in gas stations can be categorized as human-based and natural-disaster-based risks. After an overview of this sector, the literature research follows in this study. After the literature research, primary hazards related to this sector are identified. Later on, these hazards are evaluated by the experts in this area via virtual meetings. After these meetings, a final list emerged. Two distinct risk scores were calculated through the Fine-Kinney Method and Fuzzy Fine-Kinney Method separately after identifying these hazards' probability, frequency and violence values. A table based on priority rankings has emerged by comparing these scores. After evaluating the calculations and comparisons, it is observed that the risk evaluation prepared by the Fuzzy Fine Kinney method puts cleaner and more related results because the scales are on a broader frame. That is why the fuzzy Fine Kinney method is preferred.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi