Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Hayvancılık işletmelerinde atmosferik amonyak gazının AERMOD ile modellenmesi
2024
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amonyak (NH3) emisyonları, atmosferde insan sağlığı ve çevre üzerinde önemli etkileri olabilecek PM2.5 oluşumunda çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, daha önce bir süt sığırcılığı tesisinden atmosfere yayılan NH3 gazı emisyon değerleri kullanılarak, işletme için NH3 gazının saatlik ve günlük dağılımları modellenmiştir. İşletmeden salınan NH3 gazı AERMOD (The American Meteorological Society/Environmental Protection Agency Regulatory Model) ile modellenmiştir. AERMOD günümüzde endüstriyel alanlarla birlikte hayvancılık tesislerinden salınan hava kirleticilerinin etkilerini belirlemek için kullanılan USEPA onaylı bir hava kalitesi dağılım modelidir. Çalışma alanı, yaklaşık 2200 baş hayvana sahip ticari bir süt sığırı işletmesidir. Modelleme sonucunda, işletmeden en yakın yerleşim alanına olan saatlik NH3 imisyon yükü yaklaşık 19 µg/m3 ve günlük NH3 gazı imisyon etkisi yaklaşık 4 µg/m3 olarak tahmin edilmiştir. Bu değerlerin hem Amerikan ve hem de Avrupa hava kalitesi yasal sınır değerlerinin oldukça altında kaldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Modeling Of Atmospheric Ammonia Gas From Livestock Farms With Aermod
2024
Yazar:  
Özet:

Ammonia (NH3) emissions play a very important role in the formation of PM2.5 in the atmosphere, which can have significant effects on human health and the environment. In this study, hourly and daily dispersions of NH3 gas for the dairy were modeled by using the NH3 gas emission values emitted from the dairy facility. The emitted NH3 gas from the operation has been modeled using AERMOD (The American Meteorological Society/Environmental Protection Agency Regulatory Model). AERMOD is an USEPA-approved air quality dispersion model employed to determine the impact of air pollutants released from industrial areas as well as livestock facilities. The study area is a commercial dairy farm with approximately 2200 head of animals. As a result of modeling, the hourly immission has been estimated to be approximately 19 µg/m3 and the daily NH3 gas immission has been also estimated to be approximately 4 µg/m3 from the dairy to the nearest residential area. It has been determined that these estimated values are well below both the American and European air quality standards.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 874
Atıf : 2.436
2023 Impact/Etki : 0.115
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi