Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 38
 İndirme 3
Yaşlı Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyabet Yükünün İncelenmesi: Zonguldak İli Örneği
2020
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma ile Zonguldak İli’nde yaşayan yaşlı tip 2 diyabetli bireylerde diyabet yükünün incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı-kesitsel tipte tasarlanan bu çalışma, Ocak 2020-Mart 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma için Zonguldak’ın toplam nüfusu baz alınmış (2019 yılı nüfusu 596.053 kişi) araştırma evrenini temsil edecek örneklem büyüklüğü % 95 güven aralığı ve α=0.05 için 384 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışma, 65 yaş ve üzeri, tip 2 diyabeti olan, görme ve işitme sorunu olmayan, sözlü iletişim kurabilen, çalışmaya katılmaya gönüllü, Standardize Mini Mental Test’ten 23 puan ve üzerinde alan 395 kişi ile tamamlanmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan Tip 2 Diyabetli Tanılama Formu ve Yaşlılarda Diyabetin Yükü Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Bulgular: Yaşlı tip 2 diyabetli bireylerin diyabet yükü ölçeği toplam puan ortalaması 54,24±15,18 puan olarak bulunmuş olup, ölçekten alınabilecek en düşük (18 puan) ve en yüksek (88 puan) puanlar dikkate alındığında katılımcıların diyabet yükünün orta düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri incelendiğinde; yaş ilerledikçe diyabet yükünün arttığı (p<0,001), eğitim durumu yüksek olan, evli olan, eş ve çocukları ile yaşayan, sağlık ve gelir durumunu iyi olarak belirtenlerin diyabet yüklerinin daha az olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). Katılımcıların diyabete ilişkin özelliklerine bakıldığında ise; diyabet tanı süreleri arttıkça, başka bir kronik hastalığı varsa, kullandıkları ilaç sayıları fazla ise ve diyabete bağlı komplikasyon gelişmişse diyabet yüklerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Ayrıca ailesinde başka diyabetli olan, düzenli doktor kontrolüne gidemeyen, düzenli egzersiz yapamayan, ilaçlarını kendi alamayan ve diyabetle ilgili bilgi/eğitime gereksinim duyan katılımcıların da diyabet yüklerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Sonuç: Zonguldak ilinde yaşayan yaşlı tip 2 diyabetli bireylerin diyabet yüklerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Buna göre, yaşlı tip 2 diyabetli bireylerin ek hastalıklarının ve komplikasyonların kontrol altına alınması ile, düzenli doktor kontrolüne gitmelerinin ve düzenli egzersiz yapmalarının sağlanması ile yaşadıkları diyabet yüklerinin azaltılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Age of Type 2 Diabetes in Individuals: Examples of Zonguldak
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is aimed at studying the burden of diabetes in the elderly type 2 diabetic individuals living in Zonguldak. Tools and Methods: This work, designed in the identification-sensitive type, was conducted between January 2020 and March 2020. For the study the total population of Zonguldak was based (2019 population 596.053 people) the sample size that will represent the research universe was determined as 95% confidence range and 384 people for α=0.05 . The study was completed with 65 years of age and over, with 395 people with type 2 diabetes, with no vision and hearing problems, able to communicate verbally, volunteer to participate in the study, 23 points from the Standardized Mini Mental Test and over. The data was collected by researchers by scanning the literature using the Type 2 Diabetes Detection Form and the Face-to-face conversation method using the Diabetes Weight Scale in Elderly. Results: The average score of the age-old type 2 diabetes burden scale was 54.24 ± 15.18 points, and the lowest (18 points) and highest (88 points) points that could be taken from the scale were considered to be the average of the participants' diabetes burden. When the socio-demographic characteristics of the participants were examined, the diabetes burden increased with age (p<0,001), higher education, married, living with their spouses and children, well-defined health and income (p<0,001) were found to have less diabetes burden. With regard to the characteristics of the diabetic participants, the increased diagnosis times, if there is another chronic disease, if the number of medications they use is excessive, and if the complications related to diabetes have developed, the diabetic burden is determined to be greater (p<0,001). Other participants with diabetes in their family, who cannot go to regular medical examination, who cannot exercise regularly, who cannot take their own medications and who need information/education about diabetes, are also diagnosed with a higher diabetes burden (p<0,001). The result: An elderly type 2 diabetes in Zonguldak province has been found to have a medium level of diabetes burden. According to this, it is believed that by controlling the additional diseases and complications of older people with type 2 diabetes, they should go to regular medical examinations and exercise regularly, the diabetes burden they experience can be reduced.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 400
2023 Impact/Etki : 0.093
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi