Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 9
Bornova Ekolojik Koşullarında Farklı Kökenli Safran (Crocus sativus L.) Popülasyonlarının Bazı Agro-Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye, safran bitkisinin orijinlerinden birisi olarak bilinmesine rağmen ticari üretimin yapıldığı ülkeler içerisinde yer almamaktadır. Bu çalışmanın amacı Bornova ekolojik koşullarında Türkiye ve İran kökenli safran popülasyonlarında bazı agro-morfolojik özelliklerinin belirlenmesidir. Denemede, bitki materyali olarak Türkiye’nin Tokat, Safranbolu ve İran’ın Kashmar bölgelerine ait popülasyonlar kullanılmıştır. Araştırma 2017 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarlasında mevcut olan bitkilerin ikinci yılında yürütülmüştür. Popülasyonlarda çiçek sayısı, yaş çiçek ağırlığı, yaş flament ağırlığı, flament uzunluğu, stigma uzunluğu, stil uzunluğu, çiçek uzunluğu, petal uzunluğu, yaş stigma ağırlığı, kuru stigma ağırlığı, kuru çiçek ağırlığı, kuru stil ağırlığı, yaş stil ağırlığı ve kuru flament ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çiçek sayısı, yaş çiçek ağırlığı ve petal uzunluğu açısından popülasyonlar arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. En yüksek çiçek sayısı ve petal uzunluğu Safranbolu popülasyonundan, en yüksek yaş çiçek ağırlığı ise Kashmar popülasyonundan elde edilmiştir. Yaş flament ağırlığı ile yaş stigma ağırlığı (r=0.950**) ve yaş stil ağırlığı (r=0.898**) arasında önemli ve pozitif korelasyonlar bulunmuştur.  Flament uzunluğu artıkça, stigma (r=0.903**), çiçek (r=0.854**), stil (r=0.778*) uzunluğu ve kuru çiçek ağırlığı (r=0.859**) değerlerinin de arttığı söylenebilir. Ayrıca, yaş stigma ağırlığı ile kuru çiçek ağırlığı ve yaş stil ağırlığı arasında;  kuru stigma ağırlığı ile kuru flament ağırlığı arasında da güçlü pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Daha fazla çiçeğe sahip olması nedeniyle ülkemiz popülasyonlarının bölge koşullarında güvenle yetiştirilebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Identification of certain Agro-Morphological Characteristics of Different Origin Safran (Crocus sativus L.) Populations in Bornova Ecological Conditions
2018
Yazar:  
Özet:

Although Turkey is known as one of the origins of safran plants, it is not among the countries where commercial production is made. The aim of this study is to identify some agro-morphological characteristics of the safran populations of Turkey and Iran in the Bornova ecological conditions. In the trial, populations of Turkey's Tokat, Safranbolu and Iran's Kashmar regions were used as a plant material. The research was conducted in 2017 in the second year of the plants that are available in the field of the Department of Farm Plants of the Ziraat Faculty of the University of Ege. The number of flowers in populations, the age of flowers weight, the age of flament weight, the flament length, the stigma length, the style length, the flowers length, the petal length, the age of stigma weight, the dry stigma weight, the dry flowers weight, the dry style weight, the age of style weight and the dry flament weight characteristics have been studied. According to the results of the study, there was a significant difference between populations in terms of the number of flowers, the age of flowers weight and the length of the petals. The highest number of flowers and petal length is from the population of Safranbolu, while the highest age flower weight is from the population of Kashmar. There have been significant and positive correlations between the age flament weight and the age stigma weight (r=0.950**) and the age style weight (r=0.898**).  The length of the flament, stigma (r = 0. It can also be said that the flowers (r=0.854**), the length of the style (r=0.778*) and the weight of the dry flower (r=0.859**) are increased. In addition, strong positive relationships have been found between the age stigma weight and the dry flower weight and the age style weight; the dry stigma weight and the dry flame weight. Because we have more flowers, we have come to the conclusion that the populations of our country can be grown safely in the region's conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.076
Atıf : 5.858
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi