Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
Buzağıların solunum yolu hastalığı kompleksi olgularında venöz kan gazı bulguları ve klinik skorların önemi
2021
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Sığır Solunum Yolu Hastalığı Kompleksi (Bovine Respiratory Disease Complex, BRD) etiyolojisinde yer alan bakteriyolojik etkenlerin klinik skor ve kan gazları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyali; 60-120 günlük, 28 adet BRD teşhis edilen (deneme grubu) ve 10 adet sağlıklı (kontrol grubu) buzağıdan oluşturuldu. BRD?li buzağılar bronkoalveolar lavaj sıvısının mikrobiyolojik muayenesi temelinde, Mannheimia haemolytica (n:6), Pasteurella multocida (n:10) ve Mycoplasma bovis (n:12) gruplarına ayrıldı. Tüm buzağılar Wisconsin (WI) skor sistemine göre (rektal sıcaklık, öksürük, burun akıntısı, oküler akıntı ve kulak pozisyonu) skorlandı. Venöz kan örneklerinde kan gazları ölçüldü. Bulgular: Tüm klinik skorların deneme grubunda kontrol grubuna göre yüksek (p<0,05) olduğu tespit edildi. M. haemolytica ve P. multocida gruplarında hastalık seyrinin M. bovis grubuna göre daha şiddetli (p<0,05) olduğu belirlendi. Tüm deneme gruplarında pCO2 düzeyi yüksek (p <0,05), pO2 ve sO2 düzeyleri düşük (p <0,05) olarak bulundu. P. multocida grubunda Cl düzeyinin kontrol ve M. haemolytica grubuna göre düşük (p <0,05), HCO3 düzeyinin yüksek (p <0,05) olduğu tespit edildi. BEefc ve BE düzeylerinin tüm gruplara göre P. multocida grubunda önemli oranda yüksek (p <0,05) olduğu belirlendi. Öneri: BRD'li buzağılarda kan gazları ve asit-baz dengesi değişikliklerinin solunum probleminin metabolik kompenzasyonu ile ilişkili olduğu; klinik skorlara göre M. haemolytica ve P. multocida enfeksiyonlarının daha şiddetli klinik seyir izlediği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

The importance of venous blood gas findings and clinical scores in complex cases of respiratory disease of the pimples
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was aimed at determining the effects of bacteriological factors included in the etiology of the Bovine Respiratory Disease Complex (BRD) on the clinical score and blood gases. The animal material of the study; 60-120 days, 28 BRD diagnosed (test group) and 10 healthy (control group) bears were created. The bruns with BRD were divided into groups on the basis of the microbiological examination of the broncoalveal washing fluid, Mannheimia haemolytica (n:6), Pasteurella multocida (n:10) and Mycoplasma bovis (n:12). All bulbs were scored according to the Wisconsin (WI) score system (rectal temperature, coughing, nasal fluid, ocular fluid and ear position). Blood gases were measured in venous blood samples. Results: All clinical scores were high (p<0,05) compared to the control group in the trial group. In the M. haemolytica and P. multocida groups, the path of the disease was more severe (p<0,05) than in the M. bovis group. In all the trial groups, pCO2 levels were high (p <0,05), pO2 and sO2 levels were low (p <0,05). Cl levels in the P. multocida group were controlled and low (p <0,05), HCO3 levels were high (p <0,05) compared to the M. haemolytica group. The BEefc and BE levels were significantly high (p <0,05) in the P. multocida group compared to all groups. Recommendation: The changes in blood gases and acid-base balance in BRD bears are associated with metabolic compensation of respiratory problems; according to clinical scores, M. haemolytica and P. The result was that multocidal infections were more severe clinical trajects.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.285
2023 Impact/Etki : 0.068
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
89/222

Eurasian Journal of Veterinary Sciences