Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Türkiye’de Savunma Harcamaları ile Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Harcamalarının İktisadi Büyümeye Etkisinin Kısa ve Uzun Dönemli Analizi
2020
Dergi:  
Savunma Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüz politika yapıcılarının en temel hedefleri içerisinde istikrarlı bir iktisadi büyüme trendini yakalamak vardır. Bu büyüme trendini yakalayabilmek için ise farklı dönemlerde farklı araçlar kullanılmıştır. Bu özellikle 1950’li yıllarla birlikte teknolojik ilerlemelerin iktisadi büyüme üzerindeki etkilerinin tespiti dikkatlerin bu alana kaymasına yol açmıştır. Teknolojik ilerlemelerin gerçekleşmesinin ardında yatan güç ise AR-GE faaliyetleridir. AR-GE faaliyetlerinin geçmişine bakıldığında ortaya çıkmasına zemin hazırlayan sektörün savunma sektörü olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye’nin savunma harcamaları ile AR-GE harcamalarının iktisadi büyüme üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin 1990-2017 dönemi için savunma harcamaları, AR-GE harcamaları ve GSYIH değişkenlerine ait veriler kullanılarak yapısal kırılmalı Otoregresif Gecikmesi Dağıtılmış Modeline (ARDL) dayalı Sınır Testi yapılmış ve değişkenler arasındaki ilişkiler tahmin edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kısa dönemde savunma harcamalarında görülen %1’lik bir artış iktisadi büyümeyi yaklaşık %0,1, uzun dönemde ise %0,08 oranında azaltmaktadır. Ayrıca AR-GE harcamalarında kısa dönemde meydana gelen %1’lik bir artış iktisadi büyümeyi %0,87 kadar, uzun dönemde ise %2 civarında artırdığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Short and long-term analysis of the impact of Defense and Research and Development (AR-GE) spending on economic growth in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The main objectives of today’s policy makers are to catch a stable economic growth trend. In order to capture this growth trend, different tools have been used in different periods. This, in particular, with the 1950s, the detection of the impact of technological advances on economic growth has led to the shift of attention to this area. The power behind technological advances is the AR-GE activities. The AR-GE activity in the past appears to be the defence sector that prepares the ground for its appearance. This study is aimed at examining the impact of Turkey’s defence spending and AR-GE spending on economic growth. In accordance with this goal, the data of Turkey’s defense spending for the 1990-2017 period, AR-GE spending and GDP variables are used to be structually broken Otoregressive Delayed Model (ARDL) based on the Border Test and the relationship between the variables has been tried to be predicted. According to the analysis, a 1% increase in short-term defence spending reduces economic growth by about 0.1%, and long-term by 0.08%. Furthermore, a short-term increase of 1% in AR-GE spending has increased economic growth by 0.87%, while in the long-term by about 2%.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Savunma Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 305
Atıf : 1.309
2023 Impact/Etki : 0.179
Savunma Bilimleri Dergisi