Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Topraktan Asidik ve Bazik Sulara Arsenik, Bakır, Demir, Kurşun Geçişinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada yüksek derişimde arsenik içerdiği daha önceki çalışmalarda tespit edilen artezyen sularının çıkarıldığı topraklardan pH 2 ve pH 12’deki çözeltilere geçen arsenik, bakır, demir ve kurşunun tayin edilmesiyle, birbirleri arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmayla, topraktaki ağır metallerin çözeltilere geçme miktarının pH’a bağlı olarak nasıl değiştiği incelenmiştir. Toprağın tamamen bozundurulması yerine, çevre koşullarına daha uygun olması hedeflenerek liç etme yöntemi kullanılmıştır. Deneyler sonucunda, yüksek derişimde arsenik içeren suların çıkarıldıkları topraktan çözeltilere de yüksek derişimde arsenik geçtiği belirlenmiştir. Tüm toprak ve su örnekleri için bakır ve kurşun derişimleri 1 mg/L’nin altında olarak tayin edilmiştir. Demir ve arsenik derişimleri ise sırasıyla 154 mg/L ve 553 µg/L’yi bulmaktadır. Literatürde çoğunlukla asidik ortamda veya pH 7’ye kadar çıkılarak topraktan çözeltiye geçiş incelenirken bu çalışma ile pH 12’de kuvvetli bazik ortamda arsenik, bakır, demir ve kurşunun geçişi incelenmiş ve asidik ortama göre topraktan daha yüksek derişimde çözeltiye geçiş olduğu belirlenmiştir. Sonuçlara bakarak, topraktan ağır metal gidermek-yıkamak için bu yöntemden yararlanılabileceği görülmüştür. Ayrıca yöntemin ileride yapılacak araştırma projelerine de zemin oluşturacağını tahmin edilmektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 461
Atıf : 926
2023 Impact/Etki : 0.042
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q4
104/135

Mühendislik Temel Alanı
Q4
97/114

Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi