Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Gümüşhane İklim Şartlarında Farklı Malzemeler İçin Yalıtım Kalınlıklarının TS 825 Kapsamında Değerlendirmesi
2020
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Gümüşhane iklim şartları ve meteorolojik değerleri göz önünde bulundurularak farklı yalıtım malzemeleri (XPS, EPS ve Taş yünü) için yalıtım kalınlığının (4-5-6 ve 8 cm) değişimi ile toplam ısı transfer katsayısının değişimi incelenmiştir. Değiştirilen bu parametreler ile yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı yalıtımsız ve kısmi yalıtımlı duruma (taban ve tavan yalıtımlı) göre hesaplanmış ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Hesaplamalar ısı, su, ses ve yangın yalıtımcıları derneğinin (İzoder) TS 825 standartları kapsamında oluşturdukları “İzoder TS 825 Hesap Programı” ile yapılmıştır. Mimarilerde kullanılan duvar elemanlarına göre uygulanması gereken yalıtım kalınlığının değişiklik gösterebileceğini belirterek, örnek mimarinin duvar kesit özellikleri dikkate alındığında Gümüşhane ili için uygulanması gereken minimum yalıtım kalınlığının 4 cm olduğu hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda ısı yalıtım malzemesinin değişimi ile yıllık enerji ihtiyacının değiştiği görülmüştür. Tamamen yalıtımsız duruma kıyasla çatının yalıtılmasının % 27.6 enerji tasarrufu, toprağa temas eden taban ve duvarların yalıtılmasının ise %16.9 enerji tasarrufu sağladığı hesaplanmıştır. Havayla temas eden düşey duvarda ise kullanılan malzemeye göre bu değer %10.5-%17 arasında değişmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Insulation Thicknesses For Different Materials Under Climatic Conditions Of Gumushane Within The Scope Ts 825
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, considering the climatic and meteorological conditions of Gümüşhane, the change of the insulation thickness (4-5-6 and 8 cm) and the total heat transfer coefficient for different insulation materials (XPS, EPS and Rock wool) are investigated. With these changing parameters, the annual energy need for heating is calculated based on the uninsulated and partially insulated condition (floor and ceiling insulated) and evaluated comparatively. Calculations are made with "TS 825 Calculation Program" created by the heat, water, sound and fire insulators association (İzoder) within the scope of TS 825 standards. Insulation thickness that should be applied in accordance with the wall elements which used in architectures can vary, thus the minimum insulation thickness to be applied for Gümüşhane province is calculated as 4 cm considering the wall cross-sectional properties of the sample architecture. As a result of the calculations, it has been observed that the annual energy need changes with the insulation material. It has been calculated that the insulation of the roof provides 27.6% energy saving compared to the completely uninsulated condition, and insulation of the floor and walls contacting the soil provides 16.9% energy saving. On the vertical wall contacting with air, this value varies between 10.5%-17% depending on the insulation material.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.280
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi