Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 3
The New Face of Village Managements: An Assessment on Rural Neighborhood Practice
2022
Dergi:  
Yönetim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk yönetim sistemi içerisinde en temel birim olan köyler tarihsel süreç içerisinde sürekli olarak sorunlarla mücadele etmek durumunda kalmıştır. Bunun yanında büyükşehir belediyesi içerisindeki köylerin 6360 sayılı Kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Bu dönüşümün köylere mali, sosyal, yönetsel, yapısal ve siyasal etkileri olmuştur. 6360 sayılı Kanunla köylere yüklenilen mali sorumluluklar köylü vatandaşların yerleşim yerlerini terk etmelerine neden olmuş, kırsal alanlardaki tarım ve hayvancılıkla ilgili potansiyeller kullanılamamıştır. Köylüyü kırsal alanlarda tutmak ve köylünün üzerindeki mali yükümlülüklerin azaltılması amacıyla “kırsal mahalle” statüsü oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı, köyden mahalleye dönüşen ve daha sonra kırsal mahalle statüsüne kavuşan/kavuşacak yerleşim birimlerinin uygulamada karşılaşılacak sorunları, 6360 sayılı Kanun ile kıyaslayarak ortaya koymaktır. Çalışma, betimsel analiz yöntemleri içerisinden örnek olay (özel durum) yöntemi şeklinde tasarlanmıştır. Araştırma doküman analizi şeklinde gerçekleşmiştir. Araştırma sonucunda, kırsal mahalle düzenlemesinin kırsal alanlarda var olan eşitsizlikleri artırıp yeni bir ikili yapı ortaya çıkaracağı ve köylü vatandaşların mali sorumluluklarını kısmi olarak azaltacağı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Villages, which are the most basic unit in the Turkish administrative organization, have had to constantly cope with problems throughout the history. In addition, the legal entities of the villages within the metropolitan municipality were terminated with Law No. 6360 and they were transformed into neighborhoods. This transformation has had financial, social, administrative, structural, and political effects on the villages. The financial responsibilities imposed on the villages by the Law No. 6360 caused the villagers to leave their settlements, and the potentials related to agriculture and animal husbandry in the rural areas could not be utilized. To keep the villagers in rural areas and to reduce the financial burdens on the villagers, the "rural neighborhood" status was established. This study aims to reveal the problems that will be encountered in practice in the settlements that turn from village to neighborhood and then gain the status of rural neighborhood, by comparing them with Law No. 6360. The study was designed as a case study (special case) method among descriptive analysis methods. The research was carried out as document analysis. As a result of the research, it has been determined that the rural neighborhood arrangement will increase the inequalities existing in rural areas, create a new dual structure and partially reduce the financial responsibilities of the villagers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Yönetim Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 977
Atıf : 9.215
Yönetim Bilimleri Dergisi