Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
POST-TRUTH DÖNEMDE YALAN HABERLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ: TEYİT.ORG VE THE OBSERVERS ÖRNEĞİ
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada öncelikle post-truth kavramına Türkçe bir karşılık önerilmektedir. Öte yandan “hakikat- gerçeklik- doğruluk” kavramlarının çoğu zaman birbirinin yerine kullanılması da söz konusudur. Dolayısıyla bu kavramların sınırlılıklarını belirleyip net açıklamalar gerekmektedir. Bu kavramların ayrımını yapmak, aynı zamanda post-truth kavramına Türkçe karşılık önerirken de yardımcı olacaktır. Bu tanımlama ve Türkçe çeviri çalışması, önceden var olan yalan haberlerin post-truth dönem koşullarında ne şekilde ortaya çıktığının anlaşılmasını sağlayacaktır.

Yeni teknolojilerin gelişmesiyle internet ve sosyal medyanın bireylerin hayatlarının merkezi olmuştur. Sosyal medya ortamındaki kullanıcı türevli içeriklerin yaygınlaşması nedeniyle yalan haberler dolaşıma girmektedir. Çünkü bireyler, bir içerik üretirken veya önceden üretilmiş bir içeriği paylaşırken bilginin doğruluğuna bakmadan paylaşmaktadır. Bu durum, içinde bulunduğumuz post-truth dönemin de etkisiyle önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.

Yalan haberleri saptamada doğrulama platformlarının katkısı oldukça önemlidir. Birçok ülkede bu tarz uygulamaların yapıldığı görülmektedir. Bu araştırmada, Fransa'da France 24 kanalının "The Observers" organizasyonunu ve Türkiye'de "Teyit.org" platformu incelenecektir. Her iki platformun ortak yönlerine bakarken aynı zamanda birbirinden ayrılan özelliklere de odaklanarak doğrulama platformlarının çalışma yöntemleri aktarılacaktır. Araştırmanın neticesinde doğrulama platformlarının şeffaflık ilkesine bağlı kalması, platformlara olan güveni arttıracağı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Methods to Fight Fake News in the Post-Truth Period: TEYIT.ORG and THE OBSERVERS Example
2022
Yazar:  
Özet:

The research suggests a Turkish response to the post-truth concept. On the other hand, the concepts of "truth-truth-truth" are often used to replace each other. Therefore, the limits of these concepts need to be determined and clear explanations. Differentiating these concepts will also help while suggesting a Turkish response to the post-truth concept. This identification and Turkish translation work will help you understand how pre-existing fake news appears in post-truth period conditions.

With the development of new technologies, the internet and social media have become the center of the lives of individuals. As a result of the spread of user derived content in social media, false news is circulating. Because individuals share information without considering the accuracy when they produce a content or when they share a pre-produced content. This is an important problem with the effect of the post-truth period in which we are.

The contribution of verification platforms to the detection of fake news is quite important. In many countries, this type of practice is seen. This study will study the organization of France 24’s “The Observers” in France and the “Teyit.org” platform in Turkey. While looking at the common aspects of both platforms, the methods of work of the verification platforms will be transmitted by focusing on the distinctive features. The research has found that keeping the verification platforms consistent with the principle of transparency will increase trust in the platforms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi