Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 36
 Görüntüleme 26
 İndirme 8
Lise Öğrencilerinin Utangaçlık ve Benlik Saygılarının Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Açısından İncelenmesi
2009
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Utangaçlık ayrıca bireyin yeni insanlarla tanışmasını, yeni arkadaşlar edinmesini ve değişik yaşantılardan zevk almasınıgüçleştiren en önemli etmen olarak görülmektedir Zimbardo, 1977 .Utangaçlık kişinin sadece sosyal ilişkilerini etkilemekle kalmaz aynızamanda bireyin kendine değer verişdüzeyini, olaylara ve kişilere yönelik bilişsel yorumlamalarınıda etkiler. Utangaç kişiler kendi düşünce ve davranışlarına fazlaca odaklanıp kendilerini suçlayıp ve başkalarıtarafından olumsuz değerlendirilmekten korkarlar. Bu bireyler daha çok çevresindekilerden gelecek geribildirimlerle ilgilenirler. Bu türden kaygılar bireyin kendisi hakkında yanlışve olumsuz inançların oluşmasına neden olmaktadır Henderson ve Zimbardo, 1998 . Van Der Molen 1990 ’ göre de utangaç kişilerin en belirgin özellikleri kendilerine yönelik olarak geliştirdikleri olumsuz ve akılcıolmayan düşüncelerdir. Bu çalışmada ergenlerin utangaçlık ve benlik saygısının fonksiyonel olmayan tutumlarla anlamlıdüzeyde ilişkili olup olmadığıve fonksiyonel olmayan tutumların utangaçlık ve benlik saygısınıanlamlıdüzeyde yordayıp yordamadığıincelenmiştir. Araştırma genel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırma örneklemi Trabzon il merkezindeki liselerin 9.10. ve 11. sınıflarda eğitimine devam eden öğrenciler arasından tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilen 259’u kız, 239’u erkek olmak üzere toplam 498 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmayla ilgili verileri toplamak için “Utangaçlık Ölçeği”, “Coopersmith Benlik SaygısıEnvanteri” ve “Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği” kullanılmıştır. Utangaçlık,benlik saygısıve fonksiyonel olmayan tutumlar arasındaki ilişkinin analizi ‘Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı’ tekniği kullanılarak yapılmıştır. Fonksiyonel Olmayan Tutumların öğrencilerin utangaçlık ve benlik saygısıdüzeylerini açıklama gücünü belirlemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin utangaçlık ve benlik saygısıarasında negatif yönde anlamlı; utangaçlık ve fonksiyonel olmayan tutumların onaylanma alt boyutu ile pozitif yönde anlamlıbir ilişkiye rastlanılmıştır. Benlik saygısıile mükemmelci tutum ve onaylanma ihtiyacıarasında da negatif yönde anlamlıbir ilişkiye rastlanılmıştır. Benlik saygısınıhangi değişkenlerin yordadığına ilişkin regresyon analizi sonuçlarınıincelendiğinde mükemmelci ve onaylanma ihtiyacının benlik saygısınıanlamlıdüzeyde yordadığıgörülmüştür. Utangaçlığıhangi değişkenlerin yordadığına ilişkin analiz sonuçlarıincelendiğinde sadece onaylanma ihtiyacının utangaçlığıanlamlıdüzeyde yordadığıgörülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

High school students’ shamefulness and self-esteem review in terms of non-functional attitudes
2009
Yazar:  
Özet:

Shame is also seen as the most important factor that strengthens the individual to meet new people, get new friends, and enjoy different experiences, Zimbardo, 1977.The shame affects the individual’s self-esteem, inconscious interpretations of events and persons, not just affecting his social relationships. Shameful people are too focused on their own thoughts and behaviors and are afraid to blame themselves and be negative by others. These people are more concerned about future feedback from those around them. Such concerns cause the individual to form wrong and negative beliefs about himself, Henderson and Zimbardo, 1998 . According to Van Der Molen in 1990, the most obvious characteristics of shameful people are negative and unreasonable thoughts they develop towards themselves. In this study, it is examined whether humiliation and self-respect of adolescents are significantly related to non-functional attitudes and whether non-functional attitudes are not able to make sense of humiliation and self-respect. The research was carried out in accordance with the general scan model. The research sample constitutes a total of 498 students, including 259 girls and 239 men, selected by the random crowd sample method from the students who continue to study in the 9.10 and 11th classes of high schools in the center of the province of Trabzon. To collect data related to the study, the "Extraordinary Scale", the "Coopersmith Self-Respect Reserve" and the "Non-Functional Attitudes Scale" were used. The analysis of the relationship between shame, self-respect and non-functional attitudes was done using the "Pearson Moments Break Correlation Screening" technique. The regression analysis of non-functional attitudes has been used to determine the ability of students to explain the levels of shame and self-esteem. The student's shame and self-respect has a negative sense; the approval of shame and non-functional attitudes has a positive sense relationship with the subdimensional. In the need for perfect attitude and confirmation to self-respect, a meaningful relationship has also been found in the negative direction. When the results of the regression analysis of which variables are subject to self-respect are examined, it is seen that the need for perfection and confirmation is subject to self-respect. When analysed the results of any variables of shame, it was only seen that the need for approval was shameful.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi