Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
XVIII. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Osmanlı-İngiliz İlişkileri
2023
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Her ne kadar XVIII. yüzyıl, diplomasi tarihi için oldukça verimli bir saha olsa da bu durum Osmanlı diplomasi tarihi için geçerli olamamıştır. Son yıllarda Osmanlı diplomasi tarihine dair kıymetli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen bu alan hâlâ tarihçiler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Bununla beraber kuruluşundan itibaren Batı diplomasisinin bir parçası olan Osmanlı İmparatorluğu’nu dışarıda bırakarak bir diplomasi tarihi yazmak mümkün değildir. İngiltere gibi uzak bir devletin diplomasisinde bile Osmanlı İmparatorluğu önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı tarih olan 1699’dan II. George’un tahta çıkış tarihi olan 1727 yılları arasında iki devletin diplomatik ilişkilerini inceleyerek Osmanlı İmparatorluğu’nun İngiliz siyasetinde ne kadar önemli bir yer tuttuğu gerçeğini ispatlamaya çalışmaktadır. Bu çalışma sonucunda görülmüştür ki ele alınan dönemde İngiltere’nin hanedan, ticaret, kıtasal ve küresel hedefleri Osmanlı İmparatorluğu’na karşı politikalarını belirleyen ana unsurlar olmuştur. Bu çalışmada bu hedeflerin neler olduğu anlatılmış ve İngiltere’nin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı yürüttüğü politikasını bu hedefler doğurultusunda şekillendirmeye çalıştığı iddiası öne sürülmüştür. Bu şekilde Osmanlı ve Batı diplomasi tarihindeki büyük boşluğun bir nebze olsun giderilmesi hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Anglo-ottoman Relations During The First Quarter Of The 18th Century
2023
Yazar:  
Özet:

Even though 18th century is a fertile field for history of diplomacy, this is not true for Ottoman diplomatic history. Although valuable studies are made on Ottoman diplomacy in recent years, this field still remains to be unearthed by historians. On the other hand it is not possible to write a diplomatic history without the Ottoman Empire which was part of the western diplomacy since its foundation. Even in the diplomacy of England, which is highly remote country, Ottoman Empire had an important place. The main purpose of this study is to prove this fact by analyzing diplomatic relations between these countries from the treaty of Carlowitz (1699) to the ascension of George II (1727). At end of the study, it is seen that England’s dynastic, commercial, continental and global aims determined its policy towards to the Ottoman Empire. In this study these aims are told and it is claimed that these aims framed the policy of England towards to the Ottoman Empire. Thereby it is aimed to make a minor contribution for the fulfillment of this gap.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 572
2023 Impact/Etki : 0.14
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi