Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
ChatGPT, yabancı dil öğrencisinin güvenilir yapay zekâ sohbet arkadaşı mıdır?
2023
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Büyük dil modellerinden oluşan GPT-3 dil modelinin üzerine inşa edilen yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin kullanımı OpenAI tarafından 30 Kasım 2022 tarihinde başlatılmıştır. Bu sohbet robotu, insan benzeri konuşmalar yapabilen ve kullanıcıların sorduğu sorulara saniyeler içinde cevap verebilen yapay zekâ tabanlı bir yazılım uygulamasıdır. Bu amaçla, diyalog şeklinde kullanıcısıyla etkileşimini sürdüren metin tabanlı bir yapay zekâ sohbet robotu olan ChatGPT’ye İngilizce öğrenmek isteyen bir öğrenci tarafından İngilizce öğrenme süreciyle ilgili sorular sorulmuştur. ChatGPTnin verdiği yanıtlar Grice’ın işbirliği ilkesinde yer alan nicelik, nitelik, bağıntı ve tutum kategorilerine göre incelenmiştir. Çünkü insan-insan etkileşimde sağlıklı bir iletişimin gerçekleşmesi için karşılıklı konuşmada nicelik, nitelik, bağıntı ve tutum kavramlarının özelliklerinin yer alması önemlidir. Buna ek olarak, karşılıklı konuşmalarda iletişimin devam etmesi için bilgilerin doğru, açık, net ve özellikle birbiriyle bağıntılı olması gerekmektedir (Grice, 1989). Sonuç olarak, ChatGPT’nin yanıtlarının doğru, sorulan soruyla bağlantılı, açık ve net olması nedeniyle, Grice’ın işbirliği ilkesinde yer alan nicelik, nitelik, bağıntı ve tutum kategorisine göre uygun cevaplar verdiği ve bu sebeple insan-sohbet robotu (ChatGPT) arasında sağlıklı bir etkileşim ortamının oluştuğu görülmüştür. Bu bağlamda, yapay zekâ sohbet robotları, kullanıcılarla belirli bir konuda etkileşime geçerek, doğal dilde akıllı yanıtlar veren bir bilgisayar programı veya yapay zekâ olarak düşünülürse (Abdul-Kader & Woods, 2015 Azwary, Indriani ve Nugrahadi, 2016), ChatGPT’nin İngilizce öğrenmek isteyen yabancı dil öğrencisinin güvenilir bir yapay zekâ sohbet arkadaşı olabileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.664
Atıf : 2.652
2023 Impact/Etki : 0.203
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi