Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Öğretmenlerin Yeni Nesil Soru Kavramına İlişkin Görüşlerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi
2024
Dergi:  
e-Kafkas Journal of Educational Research
Yazar:  
Özet:

Kamuoyundaki adıyla Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’nın 2018 yılında TEOG’un yerini almasıyla beraber ölçme ve değerlendirme alanında yeni bir kavram ortaya çıkmıştır. Bu kavramın adı yeni nesil sorudur. Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin yeni nesil soru kavramına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Karma yöntem araştırma stratejisiyle tasarlanan bu çalışmada paralel karma yöntem deseni kullanılarak ki-kare (nicel) ve içerik analizi (nitel) gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 23 farklı branştan 192 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın verileri, çalışmanın araştırmacılarının hazırladığı yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenlerden 117 (%71)’si böyle bir kavramın olduğunu 75 (%39)’i yeni nesil soru diye bir kavramın olmadığını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin branşlarıyla, mesleki süreleriyle ve herhangi bir kurs/seminer/çalıştaya katılıp katılmama durumları ile yeni nesil soru kavramının varlığına ilişkin yanıtları arasında manidar bir ilişki olmadığı gözlenmiştir. Yeni nesil soru kavramına ilişkin öğretmenlerin görüşlerinin alındığı nitel kısımda yedi farklı tema ortaya çıkarılmıştır. Bu temalar Şekilsel bakış, Beceri temelli, Taksonomik bakış, Okuduğunu anlama temelli, Bilgiyi yeniden yapılandırma, Günlük yaşam becerileri temelli ve Yeni bakıştır. Bu temalara göre yeni nesi sorular ağırlıklı olarak şekilsel, okuduğunu anlama becerisi ve üst düzey düşünme becerilerini ölçmesi açısından oluşmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Teachers' Opinions On The Concept Of New Generation Item According To Some Variables
2024
Yazar:  
Özet:

With the replacement of TEOG in 2018 by the LGS, as known a new concept has emerged in the measurement and evaluation. This concept is called the new generation item. This research aims to determine teachers' opinions about new-generation items. This study was designed with a mixed-method strategy. Chi-square analysis was applied to the quantitatively collected data and content analysis was applied to the qualitatively collected data. A total of 192 teachers from 23 different fields participated in the study. The research data were collected using a semi-structured questionnaire form prepared by the researchers. 75 (39 %) of the teachers stated that there is no concept of a new generation item, and 117 (71 %) of them stated that there is such a concept. It was found that there was no statistically significant correlation between the branch of the teachers, their professional time and whether they attended any course/seminar/workshop and their answers about the existence of the concept of new generation items. Seven themes were revealed in the qualitative part, where teachers' views on the concept of new generation items were taken. These themes are the Formal view, Skill-based, Taxonomic view, Reading comprehension-based, Reconstructing knowledge, Daily life skills-based, and New view. According to these themes, new generation items predominantly consist of formal reading comprehension and higher-order thinking skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








e-Kafkas Journal of Educational Research

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.127
2023 Impact/Etki : 0.33
e-Kafkas Journal of Educational Research