Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
The prevalence of abdominal obesity is remarkable for underweight and normal weight adolescent girls
2017
Dergi:  
Turkish Journal of Medical Sciences
Yazar:  
Özet:

Background/aim: Obesity is a global public health challenge. This study was carried out in order to determine the prevalence of obesity and abdominal obesity in Turkish adolescent girls. Materials and methods: A cross-sectional study was conducted in a total of 1111 adolescent girls aged 12?18 years. The subjects were classified into four groups: underweight, normal, overweight, and obese. Abdominal obesity was defined according to waist circumference (WC) $\geq$ 90th percentile for Turkish adolescent population references (12-17 years) and waist-to-height ratio (WHtR) $\geq$ 0.5. Results: The prevalence of underweight was 17.4%, normal weight 68.5%, overweight 12.1%, and obese 2.0%. A total of 16.9% subjects were abdominal obese based on WC and 10.4% based on WHtR. When the four groups were evaluated in terms of abdominal obesity status, prevalence was 6.4% and 2.6% in the underweight, 14.6% and 5.8% in the normal, 60.0% and 37.3% in the overweight, and 88.8% and 77.3% in the obese groups according to WC and WHtR, respectively. Both WC (r: 0.332) and WHtR (r: 0.156) were positively correlated with age (P < 0.05). Conclusion: The prevalence of abdominal obesity was found at high levels for overweight and obese adolescents. It should be emphasized that abdominal obesity is a condition that should be considered for underweight and normal adolescents as well. Therefore, abdominal obesity should be regularly assessed for nonobese adolescents to prevent cardiovascular risks, metabolic syndrome, and other related disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Medical Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 4.115
Atıf : 3.240
Turkish Journal of Medical Sciences