Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavinin Tip-2 Diabetes Mellituslu Hastalarda Klinik Parametreler, HbA1c ve IL-1β Seviyesi Üzerine Etkisi
2019
Dergi:  
European Journal of Research in Dentistry
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı cerrahi olmayan periodontal tedavinin (COPT) klinik parametreler, glisemik kontrol ve tükürük IL-1β seviyesi üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Çalışmamıza 10 sistemik olarak sağlıklı kronik periodontitisli (KP) ve 10 tip-2 diabetes mellitusu olan kronik periodontitisli (DMKP) birey dahil edildi. Tüm bireylere 4 seansta kök yüzey temizliği ve kök yüzey düzleştirmesini içeren cerrahi olmayan periodontal tedavi (COPT) uygulandı. Plak indeks (Pİ), gingival indeks, sondalama derinliği, sondalamada kanama ve klinik ataşman seviyesi değerleri başlangıçta ve tedavi sonrası 3. ayda ölçüldü. Tükürük örnekleri toplanarak IL-1β seviyeleri analiz edildi. HbA1c testleri başlangıçta ve tedavi sonrası 3. ayda ölçüldü. Bulgular: Tedavi sonrası 3. ayda tüm klinik parametreler, HbA1c ve tükürükte IL-1β seviyesi her iki grupta da anlamlı olarak azaldı (p<0.05). Başlangıçta iki grup arasında tüm klinik parametreler benzerdi (p>0.05). Tedavi sonrası 3. ayda DMKP grubunda Pİ ve HbA1c seviyesi sistemik olarak sağlıklı KP bireylere göre daha yüksek bulundu  (p<0.05). Sonuç: COPT’nin, KP ve DMKP bireylerin klinik ve biyokimyasal parametrelerinde iyileşme sağladığı ortaya kondu.    

Anahtar Kelimeler:

Non-chirurgical Periodontal Treatment Effects on Clinical Parameters, HbA1c and IL-1β Levels in Type 2 Diabetes mellitus Patients
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to evaluate the effect of non-chirurgical periodontal therapy (COPT) on clinical parameters, glycemic control and sputum levels of IL-1β. Tools and methods: Our study included 10 people with systematically healthy chronic periodontitis (KP) and 10 people with chronic periodontitis (DMKP) with type 2 diabetes mellitus. Non-chirurgical periodontal therapy (COPT) was applied to all individuals in 4 sessions, including root surface cleansing and root surface flating. The plaque index (PI), gingival index, sonding depth, sonding bleeding and clinical attraction levels were measured at the beginning and in the 3rd month after treatment. Analysis of the levels of IL-1β was carried out by collecting scratch samples. HbA1c tests were measured at the beginning and in the 3rd month after treatment. Treatment after treatment 3. All clinical parameters per month, the level of HbA1c and IL-1β in sperm in both groups significantly decreased (p<0.05). Initially, all clinical parameters between the two groups were similar (p>0.05). In the 3rd month after treatment, the levels of PI and HbA1c in the DMKP group were higher than in systematically healthy KP individuals (p<0.05). The result: COPT was found to provide healing in the clinical and biochemical parameters of individuals, KP and DMKP.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Non-surgical Periodontal Therapy On Clinical Parameteres, Hba1c and Il-1β Level In Type 2 Diabetes Mellitus Patients
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










European Journal of Research in Dentistry

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 128
Atıf : 30
European Journal of Research in Dentistry