Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
Semantik Arama İçin Bilgi Çerçevesi Tasarlanması
2021
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yeni nesil bilgi arama prosedürleri, arama motorlarının tasarımını yeniden şekillendirmede karmaşık araçlar sağlamaktadır. Anlam tabanlı analiz profesyonel uygulamalarda kademeli olarak benimsense dahi, bilginin arkasındaki karmaşık birikimin davranışı, kademeli veri öğrenme modellerini gerektirmektedir. Metin modelleri sözlük tabanlı özelliklere dayalı olarak kullanılmaktadır. Sözlüksel yöntemlere sahip arama motorları, bağlamsal ve anlamsal bilgilerden yoksundur. Bu engel derin öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesiyle aşılmaktadır. Metin, resim, video gibi farklı içerik türlerinin bağlamsal bilgileri sinir ağı modelleriyle elde edilerek daha doğru sonuçlara ulaşılabilir. Bu çalışmada, sözlüksel ve anlamsal özellikler üzerinden arama motorlarına geniş bir perspektiften bakılmıştır. Anlamsal arama yöntemleri denenmiş ve bilimsel dokümanlardan oluşan veri setlerinde sözlüksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Bilimsel belgeler nispeten iyi biçimlendirilmiş veri kümeleri olduğundan bağlam dışı veriler ve anlamsal çatışmalarla uğraşmadan, çalışma boyunca anlamsal arama yöntemlerini ve sinir modellerini karşılaştırmaya odaklanıldı. Böylelikle, anlamsal aramanın sözcüksel aramadan daha iyi performans gösterdiği gözlenmektedir. Mevcut bilgi arama-bulma görevlerinin, çok modlu veri kümelerinin derin öğrenme stratejileriyle işlendiği anlambilimde yeni bakış açıları gerektirdiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Designing An Information Framework For Semantic Search
2021
Yazar:  
Özet:

New generation information retrieval procedures provide complex tools to remodel the design of search engines. Even though semantic analysis is gradually adopted by corporations, complex behavior of knowledge behind the information entails subsequent data learning models. Text models are currently in use through lexical features. Search engines with lexical methods lack contextual and semantic information. This barrier has been overcome with the development of deep learning methods. More accurate results can be retrieved by obtaining contextual information of different types of content such as text, image, video with neural models. In this study, a broad perspective of search engines was considered through lexical and semantic features. Semantic search methods were experimented then compared with lexical methods in data sets consisting of scientific documents. Since scientific documents are relatively well-formatted datasets and do not contain irrelevant content, the focus was on comparing semantic search methods and neural models throughout the study, without dealing with out-of-context data and semantic conflicts. As a result, semantic search methods performed better than lexical search. We conclude that current search-retrieval tasks require new perspectives in semantics where multimodal information is handled with deep learning strategies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.787
2023 Impact/Etki : 0.178
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q2
43/135

Mühendislik Temel Alanı
Q2
30/114

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi