Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Landsat ETM+ Uydu Görüntüleri ile Metal Kaynaklı Bitki Stresinin Araştırılması
2022
Dergi:  
Türk Uzaktan Algılama ve CBS Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uzaktan algılama teknolojisi günümüzde birçok alanda kullanılmakta, zor şartlar altındaki konumsal analiz işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Bu teknoloji hastalıklı bitkilerin tespiti, arazi sınıflandırması, değişim analizi, afet ve orman yönetimi ve maden tespiti gibi birçok alanda analiz imkânı sunmaktadır. Özellikle maden tespiti, ülkelerin ekonomisi için büyük önem arz etmektedir. Yersel ölçüm teknikleriyle bitki kaplı arazilerde, maden tespiti yapmak uğraştırıcı bir durumken, uydu görüntüleriyle daha kısa sürede maden sahaları tespit edilebilmektedir. Bitkiler ağır metallere maruz kaldıklarında klorofil miktarlarında, dolayısıyla yansıma değerlerinde anomaliler açığa çıkmaktadır. Diğer bir deyişle, toprak altındaki madenler bitkilerde strese neden olup, bitki anomalilerine yol açmaktadır. Bitki stresi tespitinde anomali miktarlarındaki değişimler baz alınmıştır. Bitkilerin maruz kaldığı stres ile anomali miktarı doğru orantılıdır. Bu çalışmada, Çukuralan (İzmir) ve Kışladağ (Uşak) bölgelerinde toprak altında altın madeni bulunan alanlara ait Landsat Enhanced Thematic Mapper Plus (ETM+) uydu görüntülerini kullanarak, bitki örtüsünün maruz kaldığı stres VIGS indeksiyle bulunmaya çalışılmıştır. İlave olarak test alanı için bitki örtüsüyle kaplı iki bölgenin madenli ve madensiz olmak üzere toplamda dört farklı arazi türünde literatürde mevcut diğer bitki indeksleriyle (NDVI, GNDVI, BNDVI) karşılaştırması yapılmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre, madenli alanlardaki VIGS ve NDVI indekslerinin, madensiz alanlara ait değerleri arasındaki farkın yüksek olduğu görülmüş, bundan dolayı ağaçlık alanlara ait anomali miktarı tespitinde kullanılabileceği önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigating Metal-induced Vegetation Stress With Landsat Etm+ Satellite Images
2022
Yazar:  
Özet:

Remote sensing technology is used in many areas today, facilitating spatial analysis operations under difficult conditions. This technology offers solutions in different fields such as forest degradation, land classification, change analysis and mine detection. In particular, mine detection is of great importance for the economies of countries. Detecting mines with terrestrial measurement techniques in vegetated areas is a challenging situation, but mine sites can be easily detected, by using satellite images in a shorter time. When plants are exposed to heavy metals, anomalies occur and they cause reduction in the amount of chlorophyll. This can be observed as decrease in the reflectance values. In this study, it is aimed to detect the stress of the plants due to heavy metal by measuring the amount of the change in the reflectance values of plants in mining area and non-mining area. In this context, VIGS index is exploited on Landsat ETM+ satellite images belong to Cukuralan/Izmir and Kisladag/Usak regions for both gold mine and non-gold mine areas. Other vegetation indices (NDVI, GNDVI, BNDVI) were also computed on these sites when they were covered with vegetation. According to the evaluation results, it was seen that the difference between the values of the VIGS and NDVI indexes in the mine and not mine areas were higher, and therefore it was suggested that they could be used to determine the amount of anomaly in the wooded areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk Uzaktan Algılama ve CBS Dergisi

Dergi Türü :   other

Türk Uzaktan Algılama ve CBS Dergisi