Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Rezonans dönüştürücülü hidrojen üretim sisteminin gerçekleştirilmesi
2022
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada darbe genişlik modülasyonlu (PWM) anahtarlamanın yüksek anahtarlama frekanslarında çalışmaya getirmiş olduğu sınırlandırmaları azaltabilmek için rezonans dönüştürücü beslemeli alkali elektrolizör ile hidrojen üretim sistemi gerçekleştirilmiştir. Sistemin güç katında basit yapısı ve azalan çıkış akımı ile iletim ve anahtarlama kayıplarının azalmasından dolayı seri rezonans dönüştürücü (SRC) kullanılmıştır. SRC’nin rezonans frekansı üstü çalışma durumu için durum-düzlem yöntemi ile kararlı-durum karakteristiği elde edilmiştir. 400 W’lik dönüştürücünün tasarımı gerçekleştirilmiştir. Dönüştürücü, kontrol devresi ve alkali elektrolizörden oluşan sistem kurulmuştur. Dönüştürücünün güç anahtarları frekans modülasyon (FM) tekniği ile sürülmüş ve sıfır gerilim şartlarında iletime geçirilmiştir. PWM dönüştürücülerin aksine anahtar streslerini azaltmak için snubber devrelerinin kullanılmasına gerek kalmadığı gibi daha yüksek frekanslarda çalışarak daha yüksek verim elde edilmiştir. Elektrolizörün nominal çalışma akımı ve farklı elektrolit sıcaklıkları için üretilen hidrojen miktarları teorik olarak hesaplanmış ve yaklaşık olarak ölçülmüştür. Nominal çalışma akımı ve 50 °C elektrolit sıcaklığı için 66,6 L/h hidrojen üretilmiştir. Elektrolizör enerji, Faraday ve hücre veriminin sıra ile %80,05, %74,47 ve %59,61 olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi