Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
Başkalarının Aşkı: Hangi Kadın Filminde Mimetik Arzu
2019
Dergi:  
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Rene Girard, mimetik arzu kavramı etrafında geliştirdiği arzu teorisinde, arzuyu “mimesis”e dayanarak açıklar. Girard’a göre mimesis, yani bir kişinin diğerine öykünmesi, insana dair temel bir davranış şeklidir. Mimetik arzu kavramı da temelde arzunun kaynağının içsel olmadığını ifade eder. Her arzu başkasının arzusudur. Dolayısıyla kültüreldir. Girard mimetik arzuyu modern metinlerde tespit eder, ama sonrasında mimetik arzunun insanlığın başlangıcından itibaren işleyen bir mekanizma olduğunu ortaya koyar. Onun için mimetik davranış kültürün kökeni, kültür insanı hayvandan ayıran temel özelliktir. Öte yandan kültürün bazı özellikleri toplumda haset, hınç ve intikam gibi duyguları tetikleyerek şiddete yol açar. Modern öncesi dönemde bu şiddet kurban ve günah keçisi gibi kültürel pratiklerle belirli hedeflere yönlendirilerek ortadan kaldırılmaya çalışılır. Modernlikle beraber bu tarz pratikler ortadan kalkarken onları ikame eden daha kompleks pratikler ortaya çıkar. Günümüzde de farklı iletişim mecralarında mimetik davranış kültürün merkezindeki konumunu muhafaza etmektedir. Bununla birlikte mimetik davranışın ortaya çıkardığı duygular ise serbestçe dolaşımdadır. Şiddeti somut planda gündelik hayattan çıkaran modern hayat onu daha soyut bir biçimde yaygınlaştırır. Modern öncesi dönemde bu şiddetin tehdit ettiği şey toplumken, bugün insan teklerinin hayatı anlamlandırma biçimidir.

Anahtar Kelimeler:

The Love of Others: Which Woman's Mimetic Desire in the Movie
2019
Yazar:  
Özet:

Rene Girard explains the desire in his theory that he developed around the concept of mimetic desire, based on the "mimesis". According to Girard, mimesis, that is, the story of one person to the other, is a basic form of behavior to the person. The mimetic desire concept also means that the source of desire is not inherent. Every desire is the desire of someone else. It is therefore cultural. Girard identifies the mimetic desire in modern texts, but later reveals that the mimetic desire is a mechanism that works from the beginning of mankind. For him, mimetic behavior is the origin of culture, the fundamental characteristic that distinguishes man from animal. On the other hand, some characteristics of culture lead to violence by triggering emotions such as wrath, wrath and revenge in society. In the pre-modern period, this violence is attempted to be eradicated by cultural practices such as the victim and sin cow, directed to specific goals. With modernity, more complicated practices appear when these types of practices disappear. Today, also, in different communication mechanisms, mimetic behavior preserves its position in the center of culture. However, the emotions arising from mimetic behavior are freely circulating. Modern life, which removes violence from daily life in a concrete plan, spreads it in a more abstract way. What this violence threatens in the pre-modern era is the way of understanding the life of today’s human units.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






2013


Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 351
Atıf : 1.006
2023 Impact/Etki : 0.15
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi