Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 11
Sınır, İdeoloji ve Milliyetçilik: Yöntemsel Milliyetçilik İdeolojisinin İnşasında Sınırlar
2021
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, yöntemsel milliyetçilik ideolojisini anlamayı amaçlamaktadır. Yöntemsel milliyetçilik ideolojisinin inşasında sınırların rol ve işlevini anlamak, bu çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Yöntemsel milliyetçilik ideolojisinin inşasında sınırları anlamak amacıyla sınır, ideoloji ve milliyetçilik kavramlarının içerdiği anlamlara odaklanılmış ve aralarındaki ilişki ele alınmıştır. Bu kapsamda, ideolojinin ne olduğu, sınır ve ideoloji arasında nasıl bir ilişkinin olduğu, yöntemsel milliyetçilikten ne anlaşılması gerektiği ve sınırların ne şekilde yöntemsel milliyetçilik ideolojisinin inşasına katkı sunduğu bu çalışmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Bu sorunsal ışığında, çalışmada, sınır, ideoloji ve milliyetçilik kavramları çerçevesinde yöntemsel milliyetçilik ideolojisi ve sınırlarla ilişkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Buna göre, çalışmada, sınırların ideoloji yüklü oldukları, modern devletin egemenlik sahasını belirlemenin sınırların temel ideolojisini oluşturduğu ve sınırların devletin ideolojik aygıtlarından biri olduğu anlaşılmıştır. Milliyetçilik ulus, ulus-devlet ve ulusal kimlik inşasını sınırlara dayalı bir şekilde gerçekleştiği için, milliyetçiliğin bir sınır ideolojisi olduğu görülmüştür. Yöntemsel milliyetçiliğin sınırlar vasıtasıyla bir kimlik ve mekân kurgulaması ve toplumsal dünyayı sınırlar üzerinden tanımlamaya çalışması sebebiyle yöntemsel milliyetçilik ideolojisinin inşasında sınırların doğrudan katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Border, Ideology and Nationalism: Borders In The Construction Of The Ideology Of Methodological Nationalism
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to understand the methodological ideology of nationalism. Understanding the role and function of borders in the construction of the ideology of methodological nationalism is another aim of this study. In the construction of the ideology of methodological nationalism, in order to understand the borders, the meanings of the concepts of border, ideology and nationalism are focused on and the relationship between them is discussed. In this context, what ideology is, how there is a relationship between borders and ideology, what should be understood from methodical nationalism, and how borders contribute to the construction of the ideology of methodological nationalism constitute the main problematic of this study. In the light of this problematic, in the study, within the framework of the concepts of border, ideology and nationalism, the ideology of methodological nationalism and its relationship with borders is tried to be understood. Accordingly, it was understood that borders are loaded with ideology, determining the area of sovereignty of the modern state constitutes the basic ideology of borders, and borders are one of the ideological devices of the state. Nationalism has been seen as a border ideology, as nationalism takes place in the construction of nation, nation-state and national identity based on borders. It has been concluded that borders directly contribute to the construction of the ideology of methodological nationalism, as the methodological nationalism constructs an identity and space through borders and tries to define the social world over borders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.642
2023 Impact/Etki : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi