Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Asendan aort dilatasyonunda oksidatif stres ile ilişkili belirteçlerin rolü: malondialdehit ve paraoksonaz-1 aktivitesi
2022
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, oksidatif stres belirteci malondialdehit ve antioksidan enzim paraoksonaz-1 aktivitesi ile asendan aort dilatasyonu olan hastalarda oksidatif ve antioksidatif durum değerlendirildi. Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya Ağustos 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında asendan aort dilatasyonu olan toplam 56 ardışık hasta (26 erkek, 30 kadın; ort. yaş: 55.3±8.6 yıl; dağılım, 31-67 yıl) ve aort çapı normal olan, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 33 kontrol (13 erkek, 20 kadın; ort. yaş: 54.5±10.5 yıl; dağılım, 32-67 yıl) dahil edildi. Hastaların tümü transtorasik ekokardiyografi ile değerlendirildi. Paraoksonaz-1 aktivitesi spektrofotometre ile manuel olarak ölçüldü. Malondialdehit, tiyobarbitürik asit testi ile ölçüldü. Asendan aort dilatasyonunun malondialdehit ve paraoksonaz-1 aktivitesi ile olan ilişkisini tespit etmek için korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Ortalama malondialdehit düzeyleri, kontrol grubuna kıyasla, hasta grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek idi (sırasıyla 1.7±0.3 μmoL/mL’ye kıyasla 2.5±1.9 μmoL/mL; p<0.001). Ortalama paraoksonaz-1 aktivitesi, hasta grubunda anlamlı düzeyde daha düşük idi (sırasıyla 30±17.6 U/mL’ye kıyasla 18.5±12.9 U/mL; p<0.002). Serum malondialdehit düzeyleri ve asendan aort çapı arasında pozitif, anlamlı bir ilişki saptandı (r=0.293, p=0.009). Serum paraoksonaz-1 aktivitesi ve asendan aort çapı arasında negatif, anlamlı bir ilişki saptandı (r=-0.364, p=0.001). Malondialdehit düzeyleri ve paraoksonaz-1 aktivitesi, asendan aort dilatasyonunun bağımsız ön gördürücüleri idi. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız, lipid peroksidasyonunu gösteren artmış malondialdehit düzeylerinin ve bozulmuş antioksidan savunmasını gösteren azalmış paraoksonaz-1 aktivitesinin, asendan aort dilatasyonunun patofizyolojisinde rol oynayabileceği görüşünü desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Oxidative Stress-related Biomarkers In Ascending Aortic Dilatation: Malondialdehyde and Paraoxonase-1 Activity
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to evaluate the antioxidative and oxidative status of patients with ascending aortic dilatation using malondialdehyde, an oxidative stress marker, and paraoxonase-1 activity, an antioxidant enzyme. Methods: This cross-sectional study was conducted between August and December 2020. It included 56 consecutive patients (mean age 55.3 ± 8.6 years; range 31 to 67 years; 26 males, 30 females) with ascending aortic dilatation and 33 sex-and age-matched controls (mean age 54.5 ± 10.5 years; range 32 to 67 years; 13 males, 20 females) with normal aortic diameters. All participants were evaluated using transthoracic echocardiography. Malondialdehyde was analyzed using the thiobarbituric acid assay. Paraoxonase-1 activity was measured manually using a spectrophotometer. The relation of ascending aortic dilatation with malondialdehyde levels and paraoxonase-1 activity was identified with correlation analyses. Results: The patient group had significantly higher mean malondialdehyde than the control group (2.5 ± 1.9 μmoL/mL and 1.7 ± 0.3 μmoL/mL, respectively; p < 0.001). The patient group had significantly lower mean activity of paraoxonase-1 than the control group (18.5 ± 12.9 U/mL vs.30 ± 17.6 U/mL, respectively; p < 0.002). Serum malondialdehyde was negatively correlated with ascending aortic diameter (r = 0.293, p = 0.009). A significant negative correlation was found between the activity of serum paraoxonase-1 and ascending aortic diameter (r = -0.364, p = 0.001). Malondialdehyde levels and paraoxonase-1 activity were independent predictors of ascending aortic dilatation. Conclusion: The results are in line with the notion that increased malondialdehyde levels indicate lipid peroxidation, and decreased paraoxonase-1 activity indicates impaired antioxidant defense. Using them may help protect against the pathophysiology of ascending aortic dilatation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.021
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi