Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 2
Endokrin Bozucuların Üreme ve Gelişim Toksisitesi Üzerine Etkileri
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Vücudun fizyolojik ve biyolojik işlevlerinin merkezi olan endokrin sistemin, işlevini bozan ve organizmada ya da bu organizmanın gelecek kuşaklarında olumsuz etkilere neden olan endokrin bozucu maddeler ile ilgili çalışmalar son yıllarda oldukça merak konusu haline gelmiştir. Hayvan modelleri ve insanlar üzerine yapılan araştırmalar, endokrin bozucuların etki ettiği mekanizmaların farklı yollar içerdiğini ortaya koymaktadır. Endokrin bozucular pestisitler, metaller, plastik şişeler, gıda ambalajları, deterjanlar, kozmetik ürünleri ve günlük hayatta kullanılan birçok materyalin içeriğinde doğal veya sentetik olarak yer almaktadır. Endojen hormonların fonksiyonunu taklit eden, hücresel aktiviteyi manipüle ederek hormon üretimini attıran, azaltan veya bloke edebilen bu maddelerin sinir sistemi, nörodavranış, bağışıklık ve metabolik aktivite gibi birçok temel biyolojik fonksiyona etki ettiğine dair literatürde birçok kanıt bulunmaktadır. Bunun yanı sıra endokrin bozucuların infertilite, hamilelik, fetal gelişim ve kadın üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere sahip olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada yaygın olarak üreme ve gelişim toksisitesi ile ilişkilendirilen bisfenol-A (BPA), poliklorlu bifeniller (PCB), dietilstilbestrol (DES), pestisitlerin bir türevi olan diklorodifeniltrikloroetan (DDT), fitalatlar, metaller, etanol ve talidomid gibi endokrin bozucuların etkilerinin ve etki mekanizmalarının gözden geçirilmesi amaçlanmış ve bu maddelere maruziyetin uzun vadede kuşaklar arasında bile bir toksik hasar oluşturma potansiyeline sahip olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Endocrine Disruptors On Reproductive and Developmental Toxicity
2022
Yazar:  
Özet:

Studies on endocrine disrupting substances that disrupt the function of the endocrine system, which is the center of the physiological and biological functions of the body, and cause adverse effects on the organism or on the next generations of this organism, have become a subject of interest in recent years. Studies on animal models and humans reveal that the mechanisms by which endocrine disruptors act involve different pathways. Endocrine disruptors; Pesticides, metals, plastic bottles, food packaging, detergents, cosmetic products and many materials used in daily life are natural or synthetic. There is a lot of evidence in the literature that these substances, which mimic the function of endogenous hormones, increase, decrease or block hormone production by manipulating cellular activity, affect many basic biological functions such as the nervous system, neurobehavior, immune and metabolic activity. In addition, endocrine disruptors have been reported to have negative effects on infertility, pregnancy, fetal development and female reproductive health. In this study, the effects and effects of endocrine disruptors such as bisphenol-A (BPA), polychlorinated biphenyls (PCB), diethylstilbestrol (DES), dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT), phthalates, metals, ethanol and thalidomide, which are commonly associated with reproductive and developmental toxicity, It was aimed to review the mechanisms of these substances and it was determined that exposure to these substances has the potential to cause toxic damage even between generations in the long term

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 711
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi